Onbemand tanken bij Willenborg kan nog niet.
Onbemand tanken bij Willenborg kan nog niet. Archieffoto: Bob Awick

Onbemand tanken bij Autobedrijf Willenborg nog niet in zicht

Laren De bestuursrechter in Utrecht heeft het verzoek van het Larense autobedrijf Willenborg om een vergunning te krijgen voor een onbemand tankstation, geweigerd. De rechtbank vindt de plannen die het autobedrijf heeft om de brandveiligheid voor het bedrijf en zijn omgeving te garanderen nog te onduidelijk.

Het autobedrijf aan het Zevenend wil graag een vergunning voor een onbemand tankstation, zodat mensen er niet alleen overdag, zoals nu, maar ook in de avonduren en op zondagen kunnen tanken.
Willenborg had de bestuurszaak tegen de gemeente Laren aangespannen omdat hij wilde dat de rechter een eerder gedane uitspraak, waarin stond dat de gemeente de vergunning mocht weigeren te verlenen, zou intrekken.
Het autobedrijf trekt aan het kortste eind. De bestuursrechter liet wel weten de uitspraak zeer onbevredigend te vinden, omdat de twee partijen in december nog met elkaar voor de rechter stonden. Toen werd de bestuurszaak aangehouden en beloofden beide partijen dat men met elkaar om tafel zou gaan zitten om te kijken of er een overeenkomst over onder meer de brandveiligheid zou kunnen komen. Na maanden van gesprekken en het sturen van stukken over en weer, bleek maandag dat die overeenkomst er niet gekomen is.

Grootste struikelblok is de veiligheid van de omgeving en het bedrijf. Volgens de gemeente treft het autobedrijf te weinig maatregelen om ervoor te zorgen dat de risico's op brand en de gevolgen die dit heeft op de omgeving zo klein mogelijk blijven. Zo is in het verleden bij controle gebleken dat het afvoerpunt voor het lossen van overtollige benzine niet optimaal werkte. De gemeente had graag gezien dat het bedrijf daar concrete stappen voor op papier had gezet. Ook zou het autobedrijf op papier niet duidelijk hebben aangegeven hoe een eventuele brand, die kan ontstaat bij vrijgekomen benzine, te bestrijden.
Willenborg zegt op zijn beurt dat de gemeente allerlei stukken heeft overlegd waarin hij dit wel degelijk onderbouwd heeft, maar dat de gemeente telkens weer met nieuwe maatregelen en eisen komt.
De bestuursrechter zei aan het einde van de zitting dat zij nog wel degelijk mogelijkheden ziet tot een overeenstemming: "Aan beide kanten laat u steken vallen. De gemeente moet duidelijker zijn welke fysieke maatregelen Willenborg moet nemen om de veiligheid te waarborgen, Willenborg op zijn beurt moet duidelijker zijn hoe zij die veiligheid denkt te kunnen garanderen."

Autobedrijf Willenborg heeft zes weken de tijd om tegen het besluit in beroep te gaan. Of dat ook gebeurt, kon Willenborg aan het einde van de zitting nog niet zeggen. "Eerst dit vonnis maar eens laten bezinken", aldus de advocaat van het autobedrijf.