Rob Bruintjes en plaatsgenoot Wil.
Rob Bruintjes en plaatsgenoot Wil. Foto: DAB

DAB merkt op: 'Wereld mobiel-beperkten wordt steeds kleiner'

DAB (Democratisch Alternatief Blaricum) heeft op de landelijke testdag Toegankelijkheid ontdekt dat de wereld van mobiel-beperkten steeds kleiner wordt.

Blaricum Fractievoorzitter Rob Bruintjes en raadslid Ramona Beemsterboer-van Urk Dam gingen op stap met Bijvanck-bewoonster Wil (75). Zij is afhankelijk van een scootmobiel.

Eerder die week maakten DAB en wethouder Gerard Knoop al een proefronde door Blaricum. Zij stuitten in met name het Oude Dorp op een aantal knelpunten die voor mindervaliden en mobiel-beperkten gewoonweg niet toegankelijk zijn.

Angst

"Zij rijden of lopen dezelfde routes naar onder andere de supermarkt en durven niet af te wijken uit angst geen toegang te hebben, of letsel op te lopen door bijvoorbeeld boomwortels die de stenen omhoog duwen of poortjes waar zij niet doorheen kunnen", zegt Beemsterboer-van Urk Dam. "Als gezond mens ben je je niet bewust van wat een impact ontoegankelijkheid heeft op mindervaliden."

Steile op- en afritjes

Ondanks dat DAB nog maar net van start is gegaan hebben de testers toch al een aantal flinke beren op de weg gezien, zoals de Dorpsstraat tussen de Blaricumse boekhandel en de IJzerhandel. "De op- en afritjes van de stoep en de weg zijn zo steil dat het gevaarlijk is voor rollators of scootmobielen om hier op en vanaf te rijden", begint het DAB-raadslid haar opsomming.

"En bij AH in het Oude Dorp staan met regelmaat zo veel fietsen geparkeerd dat je er onmogelijk doorheen komt als mindervalide met hulpmiddel of als moeder met een kinderwagen." Ook het voetpad aan het begin van de Bergweg is door het zand en de stenen bijna onbegaanbaar. "En er is daar geen fietspad."

'Toegankelijkheid is niet per definitie fysiek en buiten'

Erbarmelijk

In de Bijvanck is de algemene toestand van de voetpaden erbarmelijk. "Boomwortels drukken de bestrating omhoog en er zitten gaten in de weg. We hebben hierover veel klachten binnengekregen." En dan de nieuwe wijk Blaricummermeent. "Daar staan fietshekken waar je met de scootmobiel niet doorheen komt zonder door de perken of de struiken te moeten rijden om de draai te kunnen maken."
Mevrouw Bruins is sinds 2014 afhankelijk van haar scootmobiel. Fietsen gaat niet en in het bezit van een rijbewijs is ze ook niet. "Ik kan lopen, maar met pijn en last", zegt zij. De hond uitlaten doet ze nog wel lopend en tijdens het boodschappen doen is de winkelkar haar steun. Voor dat laatste gaat ze tweemaal per week op gezette tijden naar de Oostermeent. Een vaste route, want dan weet ze in ieder geval dat ze niet voor verrassingen komt te staan. Overhangend groen, opstaande randen en groen met prikkels zijn haar tijdens het ritje tot last. Ook ondervindt ze hinder van fietsende schooljeugd en het autoverkeer. "Je moet met hen echt oogcontact maken, want het liefst geven ze nog snel even gas."

Eerste stap

Deze testdag is wat DAB betreft de eerste stap naar een toegankelijker Blaricum. DAB zal in de raad het voorstel doen om een structurele werkgroep Toegankelijkheid te vormen. Zo heeft DAB ook plannen om met deze werkgroep de toegankelijkheid te testen van bijvoorbeeld restaurants, winkels en openbare ruimten, maar ook belangrijke van websites, zoals die van de gemeente. "Toegankelijkheid is niet per definitie fysiek en buiten. Toegankelijkheid kun je meten in de breedste zin van het woord. De bevindingen zullen door deze werkgroep steeds worden geïnventariseerd en gerapporteerd aan de gemeente", besluit Beemsterboer-van Urk Dam.

Veel fietsen op de stoep bij AH in het Oude Dorp.