Johan Jorritsma: 'Laren en Blaricum regelen het zelf wel.'
Johan Jorritsma: 'Laren en Blaricum regelen het zelf wel.'

Voormalig PvdA-raadslid Johan Jorritsma: 'Blaricum en Laren First!'

Johan Jorritsma uit Blaricum - voormalig PvdA-raadslid Blaricum en voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Gooi - schreef een opinie over de overstap van Laren en Blaricum naar Utrecht.

Laren/Blaricum "Laren en Blaricum zijn het zat. Op voorstel van de heren De Bondt (VVD Laren) en Pel (Hart voor Blaricum) hebben de gemeenteraden van Laren en Blaricum uitgesproken onmiddellijk 'onder het juk' van de provincie Noord-Holland (N-H) te willen en over te stappen naar de provincie Utrecht.

Reden: de provincie N-H stelt voor de beide kleine gemeenten te laten fuseren met Huizen. De heer De Bondt maakt de historische vergelijking met het Plakkaat van Verlatinghe van 1581, waarbij de Nederlanden zich afscheidden van de Spaanse koning Filips II. Het Plakkaat was feitelijk een onafhankelijkheidsverklaring en de opmaat naar de Tachtigjarige Oorlog. Gevoel voor actualiteit kan de heren niet ontzegd worden. Historisch besef wel. Victorie voor de bisschop van Utrecht met terugwerkende kracht.

Aanleiding voor het Plakkaat was het feit dat de Spaanse koning de vrijheden en rechten van de acht provincies niet respecteerde. Onduidelijk is welk vrijheden en rechten van de gemeenten door de provincie N-H niet zijn gerespecteerd. N-H heeft - onderbouwd met bestuurskrachtmetingen - haar wettelijke bevoegdheden gebruikt voor het fusievoorstel. Maar fusie is voor Laren en Blaricum simpelweg onbespreekbaar. In Haarlem luisteren ze niet en in Utrecht wel (is de impliciete aanname). De politici weten zeker dat er geen draagvlak is voor die fusie met Huizen. Hoe dat is gemeten is voor vele (bezorgde) inwoners volstrekt onduidelijk. Hoezo draagvlak? De heren hebben de bewoners niks gevraagd over deze grenswijziging. Ook ontbreekt elk zicht op de financiële, bestuurlijke en praktische consequenties van de opdeling van het Gooi over twee provincies. Zo loopt de provinciale grens dan dwars door woonwijken. Dan voeg je die wijken aan Huizen toe, gelet op de aan provinciegrenzen verbonden consequenties: de blexit.
De heren schuwen het dorpspopulisme niet. De fusie zou de opmaat zijn voor een Hilversums juk. Zo wordt gesuggereerd dat Hilversum het (private) Singer Laren zou kunnen sluiten. Waarom Hilversum dat zou willen, blijft volstrekt onduidelijk. Een fusievoorstel met Hilversum ligt er overigens niet eens. Hypocriet is het verwijt van de heer Pel dat het voor Hilversum bij een fusie makkelijker wordt om plannen voor een weg over de Gooise heide voor de ontsluiting van het Media Park door te drukken. Los van het feit dat dergelijke plannen er concreet niet zijn en als ze er wel zouden zijn, zijn ze evident in strijd met alle provinciale en rijksregelgeving op het gebied van natuur. Voor de partij van de heer Pel is dergelijke wetgeving nu al niet relevant in Blaricum. Midden in een beschermd natuurgebied in en aan het Gooimeer (onderdeel van het Nationaal Natuur Netwerk, precies zoals bij de heidegebieden bij Hilversum) wil Blaricum op voorstel van Hart voor Blaricum een saté-etersparadijs en wat bedrijfjes ontwikkelen. De bekende balk en splinter? Pel zwijgt ook over het feit dat twee derde van Blaricumse inwoners voor alle voorzieningen afhankelijk is van Huizen. Blaricum mist alle voorzieningen. Zwembaden zijn er alleen in privétuinen bij villa’s.

De verhuizing naar Utrecht heeft slechts één doel: voorkomen van elke fusie. Laren en Blaricum regelen het zelf wel en willen verder met hun ambtelijke samenwerking in BEL-verband. De provincie Utrecht wordt geacht dat te faciliteren. Kennelijk ontgaat het de heren dat Utrecht op basis van dezelfde wettelijke bevoegdheden als N-H de bestuurlijke organisatie vorm geeft. De komende provinciegrenswijziging tussen Utrecht en Zuid-Holland voor de nieuwe (fusie)gemeente Vijfherenlanden onderstreept dat. Die fusie is er om inhoudelijke redenen: de grote onderlinge verbanden tussen de voormalige gemeenten. Utrecht zou wel ziende blind moeten zijn om in 't Gooi niet dezelfde verbanden te zien tussen Huizen, Laren en Blaricum. Wat als Laren en Blaricum op dat punt bot vangen bij Utrecht en een fusie met Eemnes voorwaarde is? Wellicht roepen de lokale politici dan net als in de dagen van het Plakkaat de onafhankelijkheid uit onder het motto 'Laren en Blaricum First. De nieuwe republiek Blaren'.