Rabobankpand aan de Burg. van Nispenstraat.
Rabobankpand aan de Burg. van Nispenstraat. Foto: Bob Awick

Rabopand tegen vlakte voor 4 sociale huurwoningen en 18 appartementen

Laren Aan kantoren blijkt in Laren geen structurele behoefte te zijn, blijkt uit een rapport van Cushman en Wakefield. Daarom heeft het college van Laren - op de plek waar nu nog het imposante Rabobankgebouw staat - gekozen voor de bouw van achttien appartementen en vier sociale huurwoningen aan de Burg. van Nispenstraat.

Dat pand gaat dus gesloopt worden. "Eigenlijk is het geen fraai entree van het dorp", beweert wethouder Ton Stam. Bovendien is het pand geen beschermd dorpsgezicht en dat staat sloop dus niet in de weg.
Hoewel er nu nog vier sociale huurwoningen staan ingetekend door Van Dam & Partners Architecten is de wethouder in gesprek over in totaal zes sociale huurwoningen. In dat geval betekent dat de Rabobank, die nu huist in een pand tegenover de Rivièra Maison, niet terugkeert met een klein gebouw op de oorspronkelijke plek. Het is nog niet duidelijk of de Rabobank afziet van de eerder gewenste terugkeer.
Meer sociale huurwoningen zijn op deze locatie simpelweg niet mogelijk, aldus Stam: "Daar zijn wij als gemeente niet toe in staat. Het is allemaal leuk en aardig, maar dat kost ons tussen de tien en twaalf miljoen euro." Bovendien meent de wethouder dat er in Laren simpelweg vraag is naar appartementen. "Vijftigplussers willen hier graag wonen en blijven wonen. De markt ontwikkelt zich zo en ik kan de miljonairs niet negeren." Wel wordt gekeken of er sociale woningbouw gerealiseerd kan worden aan het Van Ervendorenspark en de Harmen Vosweg.
De appartementen worden in een gevarieerde vorm gebouwd. Stam: "Het wordt een prachtig gebouw dat op een duurzame manier wordt ontwikkeld." Zonder gas, met hergebruik van materialen uit het te slopen gebouw en ook de wateroverlast wordt direct aangepakt. De huidige ondergrondse parkeergarage blijft intact. Afhankelijk van de procedure kan het nog wel twee à drie jaar duren voordat de woningen opgeleverd worden. "We willen wel de snelheid erin houden; de omgevingsvergunning is al aangevraagd."
In het coalitieakkoord 2018-2022 is aangegeven dat voor grote (bouw)projecten een keuzenota met de raad wordt besproken. Die nota wordt deze maand aan de gemeenteraad voorgelegd en op 31 oktober behandeld. Gisteravond heeft de commissie R & I zich al over de nota gebogen. Raadsleden Bart Vos en Sean Bogaers van Larens Behoud vinden het achttien jaar oude pand perfect voor jongerenhuisvesting, starters en sociale woningbouw. "Er zouden zonder veel moeite vijftig tot zestig betaalbare wooneenheden in gebouwd kunnen worden", zegt Vos. "Behalve woonruimte zou het pand uitstekend geschikt zijn voor de huisvesting van start-ups en dienstverleners, zzp'ers en eventueel zelfs een klein hotel."