Sam en Hidde in de modderige Mauvevijver.
Sam en Hidde in de modderige Mauvevijver. Foto's: Eefje Wegewijs

Reddingsactie in Hut van Mie in Laren

Laren In de Mauvevijver - ofwel de Hut van Mie - staat nagenoeg geen water, maar er leven nog wel vissen. De 11-jarige Sam Wegewijs en zijn maatje Hidde van der Putten wisten zondagmorgen drie karpers te redden door ze te vangen en uit te zetten in de polder van Eemnes.

Zijn moeder Eefje was erbij en werd voor het vervoer ingezet. "Er liggen al dode vissen. Zo sneu. Het is op sommige plekken echt ondiep", zei zij zondag.
De vrienden zijn visfanaten en trekken er zeer regelmatig met zijn tweetjes op uit. Zondagmorgen zagen ze de vissen in nood in de Hut van Mie. Door direct in actie te komen wisten ze drie beenvissen van een wisse dood te redden. "Ze worden niet echt mishandeld, maar zitten wel in een hele kleine ruimte, kunnen nergens naartoe en krijgen te weinig zuurstof. Dat vinden we heel erg zielig", zegt Sam.

GNR

De Hut van Mie is in beheer bij het Goois Natuurreservaat (GNR) en een woordvoerder laat weten de actie van de jongens te waarderen. De wens van Sam en Hidde om aan het Mauvezand een heuse visvijver te creƫren gaat niet uitkomen, omdat het veranderen van het waterpeil simpelweg niet mogelijk is.
"Het is een grondwaterpoel", zegt Jaap Vlaanderen. "Als we het grondwaterpeil omhoog brengen, gebeurt dat in heel Laren en Blaricum. Dus dat is helaas geen optie. Dat betekent dat de poel af en toe droog ligt en soms tot de nok toe gevuld is."

Yes, weer eentje gevangen!
Het uitzetten in de polder.