De achterburen van het Rabopand hebben nu dit uitzicht.
De achterburen van het Rabopand hebben nu dit uitzicht. Foto: Bob Awick

Rabopand blijft voorlopig overeind - Ontwikkelaar Voerman trekt plan in

Geheel verrassend is het verzoek om achttien appartementen en vier sociale huurwoningen te bouwen op de locatie van de Rabobank door de ontwikkelaar ingetrokken.

Laren Het was eigenlijk alleen de VVD die wethouder Ton Stam steunde tijdens de commissievergadering Ruimte & Infrastructuur waar de raadsleden zich bogen over het ambitieuze plan van projectontwikkelaar Mark Voerman. Van Larens Behoud, CDA, D66 en Liberaal Laren én van acht insprekers van onder meer de Dammaat kreeg de wethouder alleen maar tegenwind.

Tijdens een schorsing liet Mark Voerman de wethouder weten het plan voorlopig van tafel te halen. De Hilversumse projectontwikkelaar gaf op dat moment verder geen uitleg aan de commissie en de goedgevulde publieke tribune.
Later in de week reageert de projectontwikkelaar wel: "De politieke discussie ging niet over ons plan waar we met zo veel zorg en aandacht aan gewerkt hebben, maar over het ontbreken van een gemeentelijke visie. Dat gebeurde nu, maar ook al afgelopen juni. Toen was de Keuzenota niet goed genoeg. Prima, maar daar maak ik geen deel van uit en wil ik ook geen deel van uitmaken. Tot die tijd trek ik mij liever terug. Het is niet leuk, maar als dat de consequentie is dan accepteren wij dat."
Voerman, die het Rabopand voor zeven miljoen euro heeft aangekocht, laat weten dat de gemeente nu aan zet is. "Wij wachten af. Dat betekent niet dat we helemaal niks doen." Hij wil op korte termijn met de buurtbewoners in gesprek. "Ik beluister veel angst voor privacy en het wegnemen van de zon. Dat zijn aandachtspunten en ik begrijp hun zorgen. Die zijn legitiem en oprecht." De projectontwikkelaar heeft geen idee op welke termijn er qua bouw iets staat te gebeuren. "Wat mij betreft beginnen we morgen!" De omwonenden zullen tijdens de bouwwerkzaamheden overlast ervaren, maar Voerman belooft deze zo veel mogelijk te beperken.

Raad verdeeld

VVD-wethouder Ton Stam begrijpt dat projectontwikkelaar Voerman zich niet wil laten meetrekken in de politieke discussie. "Hartstikke vervelend", reageert hij. "Het is een prachtig plan, maar de raad is te verdeeld om tot een besluit te komen."
"Heel goed dat het plan nu teruggetrokken is", zegt Larens Behoud-raadslid Bart Vos. "Beter voor het dorp en de directomwonenden. Het geeft ruimte om opnieuw na te gaan denken over een goede bestemming van het Rabopand." Overigens geeft deze affaire - volgens Vos - wel aan dat de raad eens heel goed moet gaan nadenken over bouwen, herbouwen en slopen van nieuwe en oude woonlocaties. "Er staan binnenkort een aantal locaties op de agenda. Om daar een verstandig besluit over te kunnen nemen, zullen we als raad en gemeente een aantal goede uitgangspunten moeten formuleren op basis van de regionale woonvisie, het coalitieakkoord en input van anderen. De geproduceerde rapporten kunnen daarbij misschien best bruikbaar zijn."
Erwin van den Berg (CDA) zegt: "Betreurenswaardig en een grove belediging van omwonenden, college en gemeenteraad van Laren." Wat hem nog het meest heeft gestoord, is dat de indiener van het bouwplan als laatste mocht inspreken en daarmee feitelijk de democratische beantwoording - die van de wethouder mag worden verwacht - voor zijn rekening neemt. "In omringende gemeenten is dit uit den boze. Het is weinig democratisch en al helemaal niet duaal." Volgens Van den Berg bleek daardoor achteraf dat er tussen de coalitie en de projectontwikkelaar afspraken waren gemaakt over twee extra sociale woningen op termijn (over tien jaar of nog langer). "Deze twee woningen werden staande de inbreng van de projectontwikkelaar door hem in het plan gefietst. Op de vraag van het CDA waar dit in de plannen stond, moesten projectontwikkelaar en wethouder het antwoord schuldig blijven. Dat is een onverkwikkelijke zaak die het vertrouwen in het bestuur niet vergroot." Van den Berg ziet ook een voordeel: de gemeenteraad kan nu alsnog de hotellocatie, Rabobank en Golden River, met elkaar verbinden. Net als Vos geldt voor Van den Berg: elk nieuwbouwplan ten minste 33% sociale huur en 33% betaalbare huur. De eigenaren moeten dus ook het overleg met de woningbouwvereniging aangaan, aldus het CDA. "Daarnaast moeten de bouwplannen vooral gericht zijn op doorstroming van inwoners uit woningen in Laren. Dat er enkele duurdere appartementen in het hogere segment komen is dan ook mogelijk, maar niet zoals nu alleen maar duur, duurder, duurst."
De VVD ziet wel een 'doorstart' van het plan zitten. "We gaan ervan uit dat als we additionele voorwaarden opleggen aan de ontwikkelaar we dat eventueel ook kunnen bereiken met nieuwbouw. Zo denken we aan harde eisen als: de nieuwbouw komt op exact dezelfde bouwvlek als de huidige Rabobank en er mag ook niet groter en niet hoger gebouwd worden", aldus Hans Faas (VVD).
Er moeten ook sociale nieuwbouwwoningen komen. Faas: "Echter, als je bij elk project eist dat er 33% sociale woningen in zitten krijg je vaak geforceerde ontwerpen en stagneren zaken omdat het met de hoge grondprijs dan financieel net niet uit kan. Wij vinden dat de 33%-eis moet gelden voor het totaal van alle nieuw te bouwen huizen. De wethouder heeft toegezegd dat in deze collegeperiode dat zeker gehaald gaat worden. Voor de VVD is dat voldoende, voor enkele raadsleden van Larens Behoud niet. Zij willen het Rabogebouw behouden en daar bijvoorbeeld zestig jeugdappartementjes in maken, gekker moet het niet worden."
De D66-eenmansfractie - Nico Wegter - reageert kort en bondig: "In het belang van alle betrokkenen is spoedige duidelijkheid nodig betreft toekomstige bestemming Rabo- en Chinees-locatie. Wat ons betreft ligt woonbestemming voor de hand in overeenstemming met voorwaarden van de door de raad vastgestelde woonvisie." Liberaal Laren is ook om een reactie gevraagd, wilde dat ook zeker doen, maar is er niet op teruggekomen.
De gemaakte keuzenota en het afgeven van een verklaring van geen bedenking voor dit bouwplan is van de raadsagenda van 31 oktober gehaald.

Het markante bankgebouw.