Boer Klaas Vos met zijn koeien op z'n land.
Boer Klaas Vos met zijn koeien op z'n land. Foto: Bob Awick

Blaricummer Klaas Vos (64) vreest:
'De ASB wordt een natuurstichting'

Klaas Vos maakt zich grote zorgen over het beheer van de gronden van de Agrarische Stichting Blaricum (ASB): 'De ASB wordt een natuurstichting.'

Blaricum De ruilverkaveling ten behoeve van het gebied De Kampen is - na een proces van enkele jaren - uiteindelijk door de boeren omarmd. Met de kampen (weilanden) is dusdanig geschoven dat de helft van het gebied (gelegen tegen het Eemmeer aan) eigendom wordt van Staatsbosbeheer en ASB. Beide partijen dragen het beheer en onderhoud over aan Natuurmonumenten.

De Kampen loopt vanaf de grens met de provincie Utrecht tot en met de A27. Vanuit Eemnes gezien ligt het gebied rechts van de snelweg tegen het Eemmeer aan. Het gebied is zo'n honderd hectare groot.

Pijnpunt

Het grote pijnpunt voor Blaricummer Klaas Vos (64), wiens boerderij aan de rand van De Kampen ligt, is het door Natuurmonumenten aangekondigde beheer van het 50 hectare grote gebied van Staatsbosbeheer én die bewuste ASB-gronden (30 hectare). "Want Natuurmonumenten wil daar een natuurgebied van maken en dat willen wij Blaricumse boeren niet." Vos benadrukt dat hij spreekt namens het overgrote deel van de boeren in Blaricum.

Vos beweert dat dat volgens de statuten van de ASB (d.d. 7-7-2010) ook niet mag en kan. "Daar staat: 'De stichting heeft ten doel het bevorderen van het voortbestaan van het actief agrarisch karakter van het dorp passend bij het Beschermd Dorpsgezicht en het behoud van het cultuur-historisch landschap (meentgronden en engen) van de gemeente Blaricum en in samenhang daarmee een op behoud en opbouw daarvan gericht agrarisch gebruik en beheer', zegt Vos. "Hiermee wordt het door wijlen burgemeester Le Coultre gekoesterde cultuurgoed tenietgedaan."

Het moet agrarisch natuurbeheer blijven, zegt Vos: "Want dan krijg je biodiversiteit in het land. Natuurmonumenten wil ook geen paarden in het land, maar wij willen niet naar de pijpen van Natuurmonumenten dansen." Vos heeft koeien en paarden. "Wat een paard niet eet, eet een koe wel, en andersom. Dat is dus goed voor het land." Bovendien lopen de boeren dan rijkssubsidies mis.

Niet dansen naar de pijpen van Natuurmonumenten

Ontwaarding

Ander probleem is de ontwaarding van het land. Vos: "Agrarische grond (waard 5 euro p/m²) van de ASB wordt afgewaardeerd naar natuurgrond (waarde 1,50 euro p/m²)." Er wordt grond geruild en nog meer ingeleverd wat - na een snelle rekensom door Vos - uitkomt op een opbrengst van 700.000 euro. "Terwijl de ASB een vergoeding van 480.000 euro krijgt. Wie gaat de andere ruim twee ton dan krijgen", vraagt de Blaricummer zich af.
De ondertekening van de overeenkomsten van de ruilverkaveling en de wijze van beheer staan gepland voor 7 november.

De Kampen.