Van de Hut van Mie is weinig over.
Van de Hut van Mie is weinig over. Foto: Eefje Wegewijs

Ter Doest: 'Slappe hap, dat Goois Natuurreservaat'

Laren Petra ter Doest uit Laren woont sinds mei 1999 in de buurt van de Hut van Mie. Ze noemt het een bijzondere plek, waar mensen hun hond uitlaten, kinderen hengeltjes uitgooien en jongeren allerhande sigaretjes roken. "De wereld komt hier samen", zegt zij.

Ze reageert op het artikel van vorige week in deze krant. Twee jongetjes redden vissen uit de bijna droge vijver. Het Goois Natuurreservaat (GNR) dat ook aan het woord wordt gelaten, wijt het probleem aan de algehele stand van het grondwater. Niets aan te doen dus. Nou, daar denkt Ter Doest het hare van: "Slappe hap, dat Goois Natuurreservaat. Het enige dat we al die jaren GNR, de eigenaar en beschermer, hebben zien doen, was bomen kappen, het plaatsen van rustieke stammetjes rondom en het weghalen van het riet waardoor de bodem verder kapot ging en het waterpeil nog meer zakte. En er kwam een mooie zitboomstam om te genieten van het uitzicht. Die moet je vooral eens bezoeken als je somber wilt worden."
Volgens de Larense is de bebouwing in de omgeving de oorzaak van het krimpen van de Hut van Mie. "Eerst kwam er een woonwijk en vervolgens zijn alle huizen in de omgeving voorzien van kelders. In de afgelopen twintig jaar was het een komen en gaan - bij vrijwel alle adressen op de Melkweg - van kelderbouwers en elke keer werd de bronbemaling aangezet. Maanden achter elkaar. In één geval zelfs een jaar lang", weet Ter Doest.
Ze zocht al in 2014 contact met de GNR-gronddeskundige. "Hij zag geen relatie met bronbemaling, er was enkel sprake van een grondwaterstand waar niemand invloed op kon uitoefenen. Ik vond dat onbevredigend, vooral omdat zijn conclusie was dat er geen rol was voor de GNR om de Hut van Mie te redden." Ter Doest vindt dat GNR zich er hiermee te makkelijk vanaf maakt. "Dat werd me al eens bevestigd door een grondspecialist van een naburige gemeente. Hij nam contact op met mij, wilde anoniem blijven, maar vertelde dat het bekend is dat langdurige bronbemaling de bodemstructuur van een gebied aantast en ertoe leidt dat grondlagen die eens water vasthielden dat niet meer doen."
Is de Hut van Mie nog te redden? "Natuurlijk is het grondwater laag na zo'n droog jaar. Het waterniveau zal vast wat stijgen als er weer regen valt de komende maanden. Maar dat maakt de algehele trend niet anders: de Hut van Mie verdwijnt en niemand doet daar iets aan. Kom op, GNR, doe eens wat in plaats van zeggen dat het allemaal onvermijdelijk is."