Zwanikken (r) en bestuurslid Calis.
Zwanikken (r) en bestuurslid Calis. Foto: Ilona Zwanikken

Honingkeuring in De Blokhut

Laren Thema van de jaarlijkse honingkeuring die maandag 5 november vanaf 20.00 uur in De Blokhut aan de Smeekweg 104 plaatsvindt, is: 'Bloemzoekende insecten; hoe bevorder je deze?'.

Ook is er een lezing door Florinda Nieuwenhuis, stadsecoloog van Amsterdam, met de bij als aandachtsgebied en geeft beroepsimker Johan Calis een presentatie over een bedrijfsmethode die veel structuur geeft aan het imkeren.
Aanleiding om Nieuwenhuis uit te nodigen is het artikel 'Bees are dying at an alarming rate. Amsterdam may have the answer' dat begin september verscheen in Amerikaanse media (nbcnews.com). Hierin wordt aangegeven dat overal ter wereld het aantal solitaire en de honingbij afneemt, maar dat het in Amsterdam juist blijkt toe te nemen.

Over de honingkeuring zegt keurmeester Bart Vos: "Elk jaar is het weer anders. Het werd mooi weer vóór de fruitbloesem zodat er eindelijk weer eens voorjaarshoning geoogst kon worden. De acacia's hebben historisch lang en vol gebloeid, terwijl de lindebloei door het warme weer te snel ging voor een goede oogst van de lindehoning en voor de heidehoning was de Zuid-Franse zomer helaas te droog. Voor de keurmeesters is het altijd weer spannend wat de imkers gebotteld hebben." Wie wint de Bep Vos wisselbeker?