Rioolheffing iets omhoog; ozb gelijk

Blaricum De gemeente Blaricum heeft een solide en ruim sluitende meerjarenbegroting 2019 - 2022 voor elkaar weten te krijgen. Het is daardoor mogelijk om veel van de wensen uit het collegeprogramma tot uitvoer te brengen.

"Ondanks deze positieve resultaten moeten wij heel goed blijven kijken naar onze uitgaven", zegt wethouder Anne-Marie Kennis. "In de toekomst zijn er uitdagingen waarvan de impact nog onzeker is. Daarbij denken we aan grote infrastructurele projecten, duurzaam bouwen en plannen voor integrale verbetering van de fysieke leefomgeving in Blaricum en niet te vergeten de grote opgave op het gebied van het sociaal domein. Weliswaar hebben wij hiervoor wel risicoreserves opgenomen, maar voorzichtigheid blijft geboden."

Het streven is gelijkblijvende lasten voor de inwoners. Kennis: "Stijgt de woningwaarde, dan wordt het ozb-percentage verlaagd. Concreet betekent dit gemiddeld gelijkblijvende ozb-lasten voor de komende jaren." Ook zal er geen verhoging, zelfs niet met een inflatiepercentage, van de afvalstoffenheffing plaatsvinden. "Maar wij stellen voor om voor 2019 weer een eenmalige teruggave aan de inwoners te doen van de afvalstoffenheffing. Een minimale tariefsverhoging van 1% van de rioolheffing is helaas noodzakelijk om deze heffing kostendekkend te houden."


Amendement uit Eemnes

Vervolg voorpagina

Smit: "Tot nu toe reageert men diplomatiek en dat begrijp ik ook wel. Maar de verkiezingen naderen en dan zijn duidelijke standpunten nodig. Zijn Laren en Blaricum welkom? Als in ons programma staat dat dat zo is, worden andere partijen ook uitgedaagd er wat van te vinden. Dan gaan we daarna zien hoe het balletje rolt."
De provincie Noord-Holland heeft de herindelingsprocedure in de pauzestand gezet om af te wachten met welke nieuwe beleidsregels de minister komt. Het partijcongres van D66 sprak onlangs uit dat er wel voldoende waarborgen voor draagvlak moeten zijn in de nieuwe regels.

De vergadering van de Utrechtse leden van D66 beslist op 22 november over het amendement van de leden uit Eemnes.