Leo Janssen trots op de onderscheiding.
Leo Janssen trots op de onderscheiding. Foto: Bob Awick

Erepenning 'Schaap-met-de-vijf-poten' voor Laarder Leo Janssen

De bekende Laarder Leo Janssen heeft de erepenning 'Schaap-met-de-vijf-poten' gekregen.

Laren Een mooie onderscheiding voor Leo Janssen uit Laren. De Laren-kenner bij uitstek kreeg donderdagavond het kleinood uit handen van Bas Holshuijsen, voorzitter van de Historische Kring Laren (HKL). De erepenning is in 2011 in het leven geroepen door toenmalig HKL-voorzitter Antoinetty van den Brink.

"Om mensen in het zonnetje te zetten die geen bestuurslid of vrijwilliger van de HKL zijn, maar zich wel zeer verdienstelijk hebben gemaakt bij het uitdragen van de boodschap van de HKL", aldus Holshuijsen.

Voordracht

Hij kondigde de uitreiking aan voorafgaand aan de voordracht van bioloog Steven Weinberg die in het historisch centrum De Lindenhoeve kwam vertellen over zijn Larense jeugdherinneringen, aan de hand van zijn pas verschenen boek 'De Merken'.

Janssen was als meelezer en toehoorder aanwezig en was duidelijk verrast door het feit dat hij de erepenning kreeg omgehangen. Holshuijsen legde uit waarom Jansen deze ten volle heeft verdiend: "Leo heeft boeken geschreven over de Sint Jansprocessie en was betrokken bij de oprichting van Stichting Laren Literair, die literair cultureel erfgoed uit Laren en Blaricum bestudeert en beschrijft. 'De Larense Zomerspelen van 1907' is er een fraai voorbeeld van. Verder zet Leo zich in de breedste zin in voor het culturele behoud van Laren. Als wethouder is hij politiek actief geweest en ook was hij als journalist aan het werk. Ik denk wel eens 'Bol an', Leo. Buiten kijf staat dat jij de geschiedenis van het dorp levend houdt."

Verfilmen

'Jij houdt de geschiedenis van het dorp levend'

In zijn reactie zei Leo Janssen erg dankbaar te zijn voor de onderscheiding. Ingaand op het boek 'De Merken' van Steven Weinberg verklaarde hij dat hij het eerste hoofdstuk, over de voorgeschiedenis van de ouders van Steven, Joodse onderduikers die de Tweede Wereldoorlog met al zijn leed en ellende hadden overleefd, graag verfilmd zou willen hebben.
Hij zei verder dat het boek ook een mooi beeld geeft van Laren in de jaren 50 en dat hij de vorm ervan - elk hoofdstuk is opgehangen aan een verdwenen of nog bestaand merk - heel origineel vindt.