'Utrecht moet Gooise dorpen verwelkomen'

BEL Een aantal leden van D66 uit Eemnes stelt voor om in het verkiezingsprogramma van D66 voor de Provinciale Staten op te nemen dat Laren, Blaricum en andere Gooise dorpen welkom zijn in Utrecht.

Zij hebben een amendement ingediend op het conceptverkiezingsprogramma van de Democraten.
"Kleine gemeenten die hun zaken voor elkaar hebben, moeten zelfstandig kunnen blijven", zegt Tijmen Smit, voorheen wethouder in Laren. "Dat is al heel lang mijn overtuiging. In Noord-Holland is er weinig ruimte voor bestuurlijke vernieuwing en lijkt men slechts fusies te willen. Dat heeft geleid tot de uitspraak van de raden van Blaricum en Laren dat ze liever bij Utrecht willen horen. Ik vind dat die provincie de hand uit moet steken naar deze gemeenten."

9


Interpellatie over gemeentelijke herindeling

Blaricum VVD en D66 hebben gisteravond een interpellatie gehouden over de brief van het college aan minister Kajsa Ollengren met betrekking tot de gemeentelijke herindeling.

Met een interpellatie kunnen raadsleden inlichtingen van het college of de burgemeester vragen over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Eventueel kan via een motie een uitspraak van de raad worden verkregen. Een interpellatie gaat dus verder dan het stellen van mondelinge vragen. "Het is onze bedoeling de brief ter discussie te brengen en met het college te debatteren aan de hand van vragen waarop wij graag een inhoudelijk antwoord wensen te krijgen. Anders vrezen we dat we als raad besturen over en voor de inwoners, maar niet naar de wensen van alle inwoners", meldden fractievoorzitters René Wiegel (VVD) en Carin Francken (D66) eerder deze week.