Annie Schreijer-Pierik bezocht gisteren Eemland.
Annie Schreijer-Pierik bezocht gisteren Eemland. Foto: Caspar Huurdeman

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik in Eemnes

Een bijzondere optocht gisteren door de polder. Een groep van vijftig genodigden ging samen met Annie Schreijer-Pierik op werkbezoek.

Eemnes Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft gistermiddag een werkbezoek gebracht aan drie agrarische bedrijven in Eemland, waaronder het paardenbedrijf Waaij Stud aan de Geerenweg in Eemnes van eigenaar Marco te Brake. Hij trad ook op als gastheer.

Schreijer-Pierik is Europarlementariër en lid van de commissies ENVI (Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid), AGRI (Landbouw & Plattelandsontwikkeling) en PECH (Visserij).

Ze wil antwoord op vragen als: Wat betekent Europa voor de paarden-, geiten- en melkveehouderij, en hoe is landbouw mogelijk in een gebied dat wereldwijd bekend staat om zijn grutto's?
Schreijer zei eerder: "Landbouw en natuur moeten hand in hand gaan. Het is niet óf-óf, maar én-én." Ze had de aanwezigen op haar hand toen ze zei dat de wolf in Nederland geschoten moet worden.

Hand-in-hand

Een groep van vijftig genodigden, waaronder talloze boeren maar ook lokale politici, was bij het middagprogramma aanwezig. Schreijer sprak in Het Gemaal, waar de groep ook naartoe ging, met Jan Roodhart van Natuurmonumenten. Hij gaf een toelichting over de polder, het natuurbeheer en de functie van Natuurmonumenten daarin.
Daarna volgde een gesprek onder leiding van Jan Cees Vogelaar.

Toegroeien

Roodhart: 'Klein deel van de polder wordt ingezet voor natuur'

Eerder op de dag liet Jan Roodhart deze krant weten dat Natuurmonumenten en de boeren redelijk met elkaar optrekken en dat hij hoopt dat beide partijen naar elkaar toe kunnen groeien. "Een klein deel - 10% - van de polder (groot 6.000 hectare) wordt nu ingezet voor natuur. Dan kunnen we het oud-Hollandse karakter van de polder nog mooier maken en kunnen we met z'n allen juist de weidevogels een goede plek bieden."
Na een boerenkoolmaaltijd bij Waaij Stud gaf de Schreijer-Pierik nog een presentatie in De Hilt.

Hiervoor waren zeker honderd boeren uit Eemland uitgenodigd.