Vrij zacht met mix van zonneschijn en soms wat regen

De herfst als overgangsseizoen liet zich de afgelopen dagen van zijn andere kant zien. De temperatuur lag ver onder normaal en dinsdag viel er zeer veel regen. Vanaf donderdag wordt het opnieuw vrij zacht. De stroming is dan zuidelijk. Door een diepe depressie bij Ierland trekt de zuidenwind in het weekeinde verder aan. Het blijft zacht met wat zon en soms wat regen.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag worden wolkenvelden verwacht. Daaruit kan soms wat lichte regen vallen. Af en toe schijnt de zon. Bij een matige zuidenwind wordt het 14 à 15 graden. De normale waarde voor begin november is 13 graden. Vrijdag schijnt de zon wat vaker. Een enkel buitje is mogelijk. Het is even wat minder zacht met 11 à 12 graden bij een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde waait een matige tot vrij krachtige zuidenwind. Door warmte-advectie (aanvoer van lucht uit een warmer gebied) wordt het opnieuw zachter met een maximum van rond 14 à 15 graden. Onzeker is nog of zonneschijn of bewolking overheerst. Waarschijnlijk wordt het een mix. Er kan lokaal wat lichte regen vallen, maar de hoeveelheid is gering.

Weetje

Oktober 2018 was zacht met een etmaalgemiddelde van 11.9 graden. Normaal (het langjarig gemiddelde) bedraagt 10.8 graden. Vorig jaar was het 13.3 graden. Het record bedraagt 14.2 graden in oktober 2001. Bijzonder in deze oktober was de aaneengesloten reeks van 8 dagen met 20 graden en hoger. Het oude record van 7 warme dagen op rij stond op oktober 1969.