Splitsen van woningen nog even in ijskast

Blaricum De gemeenteraad heeft besloten om het splitsen van woningen voorlopig nog even in de ijskast te zetten. D66 had hierom gevraagd.

"We zijn tevreden dat de nota omtrent het splitsen van woningen door alle partijen van de raadsagenda is gehaald", zegt fractievoorzitter Carin Francken. "Zij zijn het ermee eens dat de nota niet voldeed. De hoop van ons allen was dat we een aantal criteria zouden kunnen benoemen waardoor een aantal woningen binnen Blaricum gesplitst kan worden. Daarmee komt er meer ruimte voor alle woningzoekenden binnen de bestaande bebouwing en geeft het kansen aan huidige bewoners om kleiner te gaan wonen en toch in hun eigen huis te blijven, en dus niet uit het dorp te hoeven gaan."
Daarnaast kan de vraag naar woonruimte zo voor een deel worden opgelost door ruimte te delen/op te splitsen. Francken: "Dan hoeven we minder open ruimte, weilanden en bossen op te offeren, want per slot heeft wel iedereen een dak boven het hoofd nodig."
D66 stelt voor om voor alle raadsleden, geïnteresseerde inwoners en ambtenaren een avond te organiseren om te bespreken hoe splitsen mogelijk gemaakt kan worden.


Onderzoek naar cultuur en identiteit dorpswijken

Blaricum Studenten van de Hogeschool van Amsterdam zijn - op verzoek van de gemeente Blaricum - gestart met een onderzoek naar de cultuur en identiteit in de drie dorpswijken van Blaricum.

Doel is om meer inzicht te krijgen in de overeenkomsten en verschillen tussen het Oude Dorp, de Bijvanck en De Blaricummermeent. Voor de Bijvanck gaan de studenten aan de slag met diepte-interviews van vijf sleutelfiguren en andere mensen uit de wijk. In het Oude Dorp kunnen bewoners foto's insturen van plekken met een bijzondere betekenis en er worden panelgesprekken gevoerd met bewoners. In De Blaricummermeent staan eveneens panelgesprekken centraal.
De studenten ronden hun onderzoek nog dit jaar af. De resultaten moeten inzicht geven in de onderwerpen die er in de wijken leven, bijzondere kenmerken en de inbreng en beleving van inwoners.