V.l.n.r.: Belinda Huiden, Christel Lammers, Marianne Volkering, Arlene Bosman, Naomi Herlaar en Wouter Meulekamp van Het Oude Raadhuis en Jochem Uytdehaage.
V.l.n.r.: Belinda Huiden, Christel Lammers, Marianne Volkering, Arlene Bosman, Naomi Herlaar en Wouter Meulekamp van Het Oude Raadhuis en Jochem Uytdehaage.

'Eet met je hart' bij Het Oude Raadhuis

De 'Eet met je hart'-campagne is 1 november gestart. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor eenzaamheid onder ouderen.

Eemnes 'Met je hart Blaricum-Eemnes-Laren' wil in 2019 waardevolle en nieuwe ontmoetingen realiseren voor kwetsbare ouderen. In Eemnes wordt deze campagne van 1 november tot en met 18 december voor de eerste keer uitgerold in restaurant Het Oude Raadhuis aan de Wakkerendijk 30.

De tekst op de kaartjes die op tafel staan, is veelzeggend: 'Uit eten staat voor geluk, plezier en genieten van elkaar. Zou het niet mooi zijn als u een beetje van dit gevoel kunt delen met mensen die in eenzaamheid leven?'.

Vrijwillig

Van de restaurantgasten wordt een vrijwillige bijdrage van 1 euro per rekening gevraagd. Deze donaties komen volledig ten goede aan activiteiten voor ouderen in de BEL-gemeenten. De Stichting Met je hart laat ouderen die zich eenzaam voelen weer genieten. Niet eenmalig, maar structureel. Ook wil de stichting onder het motto 'Samen ben je niet alleen' mensen in beweging krijgen om als vrijwilliger in actie te komen of om bijvoorbeeld als bedrijf op te staan.
Afgelopen donderdag is de lokale restaurantcampagne feestelijk van start gegaan en heeft het BEL-kernteam met de restauranteigenaren van Het Oude Raadhuis en de kersverse ambassadeur Jochem Uytdehaage de wens uitgesproken dat de campagne een groot succes mag worden.

Ambassadeurs

"Ambassadeurs zijn belangrijk voor 'Met je hart'. In Eemnes zijn wij trots dat wij sinds dit jaar twee officiële ambassadeurs hebben. Naast onze burgemeester Roland van Benthem is dat voormalig Olympisch en wereldkampioen schaatsen Jochem Uytdehaage. Dankzij de steun van onze ambassadeurs kunnen we mensen nog meer bewust maken van het belang van ons werk”, vertelt vrijwilliger Belinda Huiden. “We hopen dat nog meer mensen hun hart openen voor het probleem van eenzaamheid."

Jochem Uytdehaage spreekt wens uit dat campagne succes wordt

Geen grenzen

Inmiddels hebben ruim vijfhonderd restaurants in 26 gemeenten verspreid over Nederland hun deuren tijdens de Eet met je hart-restaurantcampagne geopend. Het initiatief kent geen grenzen en het succes lijkt onstuitbaar. De stichting maakt zo'n tienduizend ontmoetingen op jaarbasis mogelijk, dankzij de honderden vrijwilligers die zijn opgestaan en hun hart voor ouderen hebben geopend.
Zo ontstaat een duurzaam contact, waar de deelnemers telkens weer zichtbaar veel plezier aan beleven. Wat 'Met je hart'-initiator Babs van Geel ook nadrukkelijk ervaart, is het hogere doel dat hiermee gediend wordt: "In deelnemende gemeenten komt een maatschappelijke beweging op gang. Burgers - jong en oud - komen in actie om in samenspraak met onze stichting de kwetsbare medemens een hart onder de riem te steken. Klein gebaar, grote impact. Per gemeente is bovendien sprake van een intensieve samenwerking met de zorginstellingen en andere verzorgenden die in nauw contact staan met de ouderen."

'Met je hart' doet met haar aanpak een oproep tot verbinding. In iedere gemeente waar de formule wordt uitgerold, is de burgemeester ambassadeur van de Stichting Met je hart en ondertekent hij of zij het manifest 'Oproep tot verbinding' (https://www.metjehart.nl/help-mee/onderteken-ons-manifest/).