Tijdens de begrotingsraad van Eemnes.
Tijdens de begrotingsraad van Eemnes. Foto: Bob Awick

Laren en Eemnes akkoord met begroting 2019; Blaricum ook?

De gemeenteraden hebben de begroting voor 2019 behandeld. Amendementen en moties werden ingediend. Sommige haalden het wel, andere niet.

Laren/Eemnes De gemeenten Laren, Blaricum en Eemnes hebben de begrotingsbehandeling achter de rug. In Laren is de begroting aangenomen, al stemde de oppositie (Liberaal Laren, CDA en D66) tegen. In Eemnes is deze ook geaccordeerd; Blaricum vergaderde er gisteravond over.

In Laren haalde het amendement van de oppositie voor behoud van de groene Brink het niet.

Vertrutten

"Een daad van verzet", noemde Erwin van den Berg (CDA) het. "De mens moet soms leren eens ergens af te blijven. Niet alles te willen vertrutten. De schoonheid van de Brink, die heus een opknapbeurt verdient, heeft onze bescherming nodig. Dat er geen schapen meer lopen is een feit, maar de rust die een groene grasmat uitstraalt - zowel overdag als in de donkerte van de nacht - wil het CDA behouden."

Onderhoud bomen

Ook voor het amendement om het bedrag van 40.000 euro weer toe te voegen aan de programmabegroting 2019 ten behoeve van het onderhoudsbudget bomen kwamen de handen niet op elkaar. Terwijl op deze kerntaak naar de mening van de fractie van Liberaal Laren niet bezuinigd behoort te worden.

'De mens moet soms leren eens ergens af te blijven'

Eemnes

De motie 'Werkgeversloket' van de PvdA Eemnes is teruggetrokken. "Volgens wethouder Lankreijer bestaat iets dergelijks al", licht PvdA-fractievoorzitter Wilma de Boer-Leijsma toe.

Zij denkt dat Lankreijer iets anders bedoelt of dat het voor de PvdA onvoldoende is. "Wij gaan dus hiertoe zelf onderzoek doen. Wellicht komen we er dan later nog op terug met hetzelfde of een aangepast voorstel."

Blij en verheugd

Blij en verheugd is De Boer-Leijsma wel over de aangenomen motie 'Aanbestedingen', waarbij inschrijvers na gunning beter en concreter gecontroleerd dienen te worden op hun arbeidsverplichtende arbeidsvoorwaarden richting werknemers.
Bij het ter perse gaan van deze krant moest de gemeenteraad van Blaricum de begroting 2019 nog behandelen. Eventuele moties of amendementen waren gistermiddag niet paraat.