De verkeersveiligheid en -afwikkeling op de Brink moet worden verbeterd.
De verkeersveiligheid en -afwikkeling op de Brink moet worden verbeterd. Foto: Bob Awick

Laren wil 'quick wins' en ook aanpak zwaar verkeer en Brink

Het uitvoeringsprogramma Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) 2018-2019 is onlangs vastgesteld door het college van Laren.

Laren De gemeente heeft achttien uiteenlopende verkeersmaatregelen in kaart gebracht. Speerpunt is om maatwerk te leveren op microniveau en effectieve maatregelen op groter, gemeentelijk niveau. De top 3!

Met stip op nummer 1 staan 'quick wins' (makkelijke verbeteringen) die worden toegesneden op de specifieke wensen van de bewoners zodat de verkeersveiligheid zowel objectief als subjectief verbeterd wordt. De gemeente gaat op korte termijn met betrokken bewoners in gesprek en op maat oplossingsrichtingen aandragen. Daarbij kan gedacht worden aan asverspringingen, wegversmallingen, parkeerverboden en duidelijker weginrichtingen. Het aanbrengen van smiley-installaties (inclusief de aanduiding van snelheid) maakt hier deel van uit.
De Brink wordt als meest ervaren knelpunt aangegeven, en zal daarom als tweede prioriteit aangepakt worden. Door het aanbrengen van extra detectielussen voor het verkeerslicht, de lichten anders instellen (bijvoorbeeld alle fietsers tegelijkertijd groen) en de verkeerslichten op de rustige uren overdag en in de nachtelijke uren op ‘'knipperen' te zetten, zijn mogelijke oplossingen om het kruispunt te optimaliseren.
Nummer drie op de lijst is de aanpak van het zware verkeer, waarop de smalle straten in Laren niet berekend zijn. Invoering van slottijden. waarbij het niet is toegestaan tijdens bepaalde uren met zware trucks door het dorp te rijden, kan een oplossing zijn. De gemeente wil daarover wel eerst in overleg met de grotere vervoerders van onder meer Albert Heijn, Jumbo en Blokker. Daartoe moeten de mogelijkheden voor 'crossdocking' (overladen naar kleinere en elektrische wagens) regionaal worden onderzocht.