Johan Duurland krijgt de Bep Vos-wisselbeker uit handen van burgemeester Rinske Kruisinga.
Johan Duurland krijgt de Bep Vos-wisselbeker uit handen van burgemeester Rinske Kruisinga. Foto:

Johan Duurland wint honingkeuring

In De Blokhut heeft maandagavond de jaarlijkse honingkeuring plaatsgevonden. Burgemeester Rinske Kruisinga kwam langs en deelde de prijzen uit.

Laren Terwijl Gert-Jan Loman van de jury ook de hoogste waardering had gekregen, was het Johan Duurland uit Laren die als overallwinnaar de Bep Vos-wisselbeker maandagavond uitgereikt kreeg in De Blokhut van Ons Genoegen.

In de categorie 'Kristalliserende honing' won de combinatie Fred Reijmerink/Fred Horst de eerste prijs met hun foutloze inzending. Johan Calis won de eerste prijs in de categorie 'Mede' die met de hoogste score werd beoordeeld en bovendien het beste uit de smaaktest kwam.

Net even beter

Duurland had niet alleen de honing volgens de hoogste standaard gebotteld, maar bleek ook vloeibare honing ingeleverd te hebben die net even beter in de smaak viel dan die van Blaricummer Loman. Toen het publiek als smaakpanel alle ingeleverde honing had geproefd en beoordeeld, bleek dat hij in de smaaktest een nipte overwinning had behaald op de andere bekerkandidaat. De wisselbeker mag een jaar op de schoorsteenmantel. "Met twee foutloze inzendingen een fraaie overwinning", oordeelt keurmeester Bart Vos. "Het niveau van de inzendingen was gemiddeld erg hoog, mede dankzij het gunstige honingseizoen van 2018. Alleen de categorie 'Heide' ontbrak door de droge zomer."
Florinda Nieuwenhuis, stadsecoloog van de gemeente Amsterdam, hield een inspirerende presentatie over beheersmaatregelen die worden toegepast in onze hoofdstad om de biodiversiteit te bevorderen. En met succes! Het aantal voorkomende bijensoorten is met 45% toegenomen sinds 2000. Amsterdam investeert flink in nieuw groenbeheer ,waarbij de norm verschuift van traditioneel naar ecologisch beheer.
Johan Calis van imkerij Inbuzz Extra uit Laren presenteerde een imkermethode die veel structuur geeft in de omgang met de bijenvolken. Hij deed dat in imkertenue met behulp van echte bijenkasten, maar gelukkig zonder levende bijen. De imkers kregen de imkermethode als hand-out mee, terwijl de methode ook op de website van de imkervereniging is te vinden.

'Sjoemelwas'-affaire

Hij had als demonstratie een aantal fraaie wasfiguren meegenomen. Prachtige blokken bijenwas en mooie kaarsfiguren. Ook Laarder Martin Zwanikken had een prachtig blok zuivere bijenwas ingeleverd. Het werken met eigen bijenwas als kunstraat in het midden van het bijenraam is weer op de agenda gezet, nadat in de vereniging imkers waren getroffen door de 'sjoemelwas'-affaire: malafide met kaarsvet verdunde bijenwas gaf een slechte broedontwikkeling.
Bijenproducten zijn het visitekaartje van de imkerij. Het bestuur organiseert de honingkeuring zodat de imkers zich kunnen bekwamen in het voldoen aan de eisen van de warenwet en eer doen aan het mooie natuurproduct honing en andere bijenproducten.

'Met twee foutloze inzendingen een fraaie overwinning'

Keuringsrapport

Elke inzending kreeg een keuringsrapport. Alle inzenders mochten een imkerartikel van de rijkgevulde prijzentafel uitzoeken. "We kijken terug op een mooie, gezellige verenigingsavond waaraan ook bezoekers van naburige verenigingen en andere belangstellenden deelnamen", besluit voorzitter Calis.