Tijdens een eerdere uitvoering van de Matthäus Passion.
Tijdens een eerdere uitvoering van de Matthäus Passion. Foto: PR

Laren Klassiek legt lat opnieuw hoog voor 14e editie Matthäus Passion in '19

De Stichting Laren Klassiek legt opnieuw de lat hoog voor de komende uitvoering van de Matthäus Passion op Palmzondag 14 april 2019 in de Sint Jansbasiliek.

Laren Na het grote succes vorig jaar van het King's College Choir is ook dit jaar gekozen voor een koor met een internationale reputatie. Het is een van de beste koren uit Duitsland: leden van de Robert-Franz-Singakademie uit Halle onder leiding van dirigent Nikolaus Müller.

Inmiddels bekroonde solisten worden begeleid door een orkest van jonge talentvolle barokmusici, die op hun beurt weer versterkt worden met instrumentalisten uit de grote orkesten.

Geroemd

Neem bijvoorbeeld de geroemde baritons Maarten Koningsberger, die de Christuspartij vertolkt, en de winnaar van het prestigieuze Prinses Christina Concours Raoul Steffani. Of het Tarisio Consort, aangevuld met onder anderen leden van het Matangi kwartet, de tot over de grenzen te horen viola da gamba-speler Freek Borstlap én de organist uit de Grote Kerk van Naarden Wybe Kooijmans. Het kinderkoor komt zoals alle andere jaren uit de koorschool Midden-Gelderland. De overige solisten zijn Bernard Loonen -regelmatig te gast bij William Christie's ensemble Les Arts Florissants - als Evangelist, de sopraan Selma Harkink (prijswinnaar van het Christina Deutekom Concours) en de Sloveense mezzosopraan Barbara Kozelj.

Hart en ziel

De Matthäus Passion waar Johann Sebastian Bach zijn hart en ziel op een uitzonderlijke manier in heeft gelegd, vertelt indrukwekkend muzikaal het verhaal van het verraad, het lijden en het sterven van Jezus Christus volgens het evangelie van Mattheus door middel van protestkoren, verstilde aria's en troostende koralen.

Geroemde baritons, topsolisten en koor met internationale reputatie

Overrompelend

Bij wie de uitvoering live meemaakt, snijdt Bachs muzikale meesterwerk door de ziel en maakt het een overrompelende indruk: van de allermooiste aria uit de klassieke wereldmuziek 'Erbarme dich' tot de letterlijk en figuurlijk overdonderende koormuziek in 'Sind Blitze und Donner'. De uitvoering duurt twee uur en drie kwartier, exclusief de pauze van veertig minuten in een van de omliggende restaurants en cafés.

Kaartverkoop

Inmiddels is de verkoop van tickets voor de Matthäus Passion in volle gang. De toegangskaarten kosten 59,50 euro (eerste rang) en 49,50 euro (tweede rang), inclusief programmaboekje en pauzedrankje.

De kaarten zijn te bestellen via de Nationale Theater Kassa: 0900-9203. Meer informatie op www.larenklassiek.nl.