Droog met zonnige perioden, geleidelijk kouder

Het zachte novemberweer loopt deze week ten einde. Boven het continent ontwikkelt zich een hogedrukgebied dat zich in het weekeinde naar Scandinavië verplaatst. Het groeit uit tot een zeer krachtige hogedrukblokkade. Het blijft dan ook voorlopig droog. Aan de zuidflank komt een oostelijke stroming op gang waarmee koude continentale lucht onze richting uitstroomt.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt droog en vrij zonnig weer verwacht met een middagtemperatuur van 12 à 13 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. Ook vrijdag blijft het droog. Er kan in de nacht mist of lage bewolking ontstaan, die overdag langzaam oplost. Nadien kan de zon weer schijnen. Er waait een meest zwakke zuidoostenwind. Het wordt zo'n 10 à 11 graden.

Het weekeinde

De temperatuurdaling zet tijdens en na het weekeinde verder door. In de nacht naar zondag vriest het licht. In de nacht en ochtend is er kans op mist. Zaterdag kan het vrij zonnig zijn. Ook zondag schijnt de zon, maar met kans op enkele wolkenvelden. Zaterdag wordt het zo'n 9 graden. Zondag hooguit 7 à 8 graden. Er waait een iets in kracht toenemende oostenwind.

Weetje

Er zijn dit jaar tot nu toe 16 dagrecords gesneuveld. Dat waren 13 warmtedagrecords, maar ook 3 koudedagrecords in februari en maart en in september. Het jaar 2018 strooit niet alleen met temperatuurrecords, maar is ook zeer zonnig. Het recordzonnige jaar 2003 lijkt te worden overtroffen. In De Bilt staat de teller nu op 1962 zonuren tegen in totaal 2021 uren zon in 2003.