Extra budget voor lening duurzaamheid

Eemnes Het college van B en W heeft het beschikbare budget voor duurzaamheidsleningen voor particulieren met 150.000 euro verhoogd.

Er was in 2013 al drie ton beschikbaar gesteld, maar door het revolverende karakter van het fonds is er ondertussen bijna 360.000 euro aan duurzaamheidsmaatregelen gefinancierd, meldt het college. "Daarmee is het maximaal beschikbare budget bijna bereikt. Er worden echter nog steeds aanvragen voor duurzaamheidsleningen ingediend, wat laat zien dat de behoefte aan het instrument nog aanwezig is."
De aanvulling van anderhalve ton euro kan door een overheveling te doen vanuit het bestaande budget van de Stimuleringslening Duurzaamheid Bedrijven gemeente Eemnes 2016.


Baatbelasting verduurzamen van woningen

Eemnes In navolging van Laren wil nu ook Eemnes voor particuliere huiseigenaren die hun woning verregaande willen verduurzamen middels baatbelasting aan de slag met gebouwgebonden financiering.

Het Eemnesser college wil de beschikbaarheid van dit instrument in eerste instantie beperken tot tien financieringsaanvragen, waarna een evaluatie van de resultaten plaatsvindt.

Laren

Het idee om baatbelasting in te zetten voor de voorfinanciering van verduurzaming was een initiatief van Tijmen Smit uit Laren, die in de vorige collegeperiode als wethouder met dit idee kwam.

Het invoeren van baatbelasting betekent dat de investering wordt voorgefinancierd door de gemeente en dat de eigenaar deze terugbetaalt over maximaal dertig jaar. Het maandelijks terug te betalen bedrag is daarbij naar verwachting de maandelijkse besparing op energielasten. Als de eigenaar tussentijds het huis verkoopt, dan gaat de restschuld over op de volgende eigenaar. Deze aanpak is een eerste stap richting een financiering die gekoppeld is aan de woning in plaats van aan de eigenaar. Zo kunnen drempels weggenomen worden bij particuliere woningeigenaren om hun woning energiezuiniger te maken.