Het prachtige hondenuitlaatterein 't Harde.
Het prachtige hondenuitlaatterein 't Harde. Foto: Bob Awick

Nog voor zomer 2019 eigen hondenbeleid voor Blaricum

Voorlopig voert de gemeente Blaricum geen hondenbelasting in. Wel komt er een hondenbeleid en start nog dit jaar een online-enquête.

Blaricum Met een slag om de arm krijgt Blaricum nog vóór de zomer van 2019 een hondenbeleid. Het Plan van Aanpak wordt dinsdag 4 december in de gemeenteraad behandeld. Aanleiding zijn moties van Democratisch Alternatief Blaricum (DAB), die daarmee onder andere aanstuurde op meer wet- en regelgeving, toezicht en eenduidige borden en hondenpoepbakken en -zakjes, en daar gaat het college nu actief mee aan de slag.

"In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) stonden wel wat regels en er is wel protocol voor bijtincidenten, maar een hondenbeleid hebben we nooit gehad", zegt wethouder Anne-Marie Kennis. Volgens haar is er steeds meer roep om hondenbeleid. "De grootste ergernis blijft toch de hondenpoep." Ook zijn er klachten - overigens (zeer) incidenteel - over loslopende honden en/of agressieve viervoeters.

Opruimverplichting

Met het nieuwe hondenbeleid moet er voor de baasjes van de geschatte tweeduizend Blaricumse viervoeters duidelijkheid komen over de opruimverplichting, locaties waar honden welkom zijn en waar zij aangelijnd moeten lopen.

Maar moeten voor alle drie de dorpsdelen wel dezelfde regels gelden voor het loslopen, vraagt de wethouder zich af. "Moet het een eenheidsworst worden?" Blaricum is altijd heel liberaal omgegaan met honden en hun eigenaren. Met de hondenbezitters zijn ook weinig problemen. Een ideaal uitloopgebied ligt bij 't Harde waar mensen van heinde en verre naartoe komen, is de ervaring van Kennis. Zij loopt er zelf ook vaak met haar hond. Het terrein is favoriet omdat het geheel omheind is.

Blaricum wil in ieder geval alle bewoners bij dit nieuwe beleid betrekken en organiseert - naast de enquête - ook een inwonersavond. Uiteindelijk volgt er een handzame hondenkaart met daarop vermeld alle regels. Er gaat ook zeker gehandhaafd worden, maar met deze uitspraak wordt wel op de zaken vooruitgelopen. Eerst mag voltallig Blaricum haar mening geven hoe het hondenbeleid moet worden aangepakt. Wethouder Anne-Marie Kennis weet wel dat het een heftige klus gaat worden. "We gaan het heel groots aanpakken."

Aanleiding zijn moties van Democratisch Alternatief Blaricum

Verboden te poepen voor honden.