Bij het ongeval reden drie auto's en een touringcar op elkaar.
Bij het ongeval reden drie auto's en een touringcar op elkaar. Foto's: Judith van Dijkhuizen

Multidisciplinaire oefening op Crailo

Op Oefenterrein Crailo heeft een multidisciplinaire oefening technische hulpverlening plaatsgevonden. Diverse partijen deden hieraan mee.

Laren Deze oefening technische hulpverlening in de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, waarbij meerdere disciplines gecombineerd worden ingezet om de activiteit te voltooien, vindt regelmatig plaats om de samenwerking tussen de hulpverleningsinstanties te versterken.

Tijdens de pelotonoefening werd een brandweerpeloton, bestaande uit vier tankautospuiten en bijbehorende leiding, niet alleen geoefend maar ook beoordeeld. Naast vier brandweerposten uit de regio namen ook politie, Bevolkingszorg, de Gezamenlijke Meldkamer Naarden en de RAV (ambulancedienst) deel aan de oefening.
Om de oefening zo echt mogelijk te laten zijn was er vooraf veel aandacht aan het scenario en de enscenering besteed. Zo deden er meer dan dertig figuranten mee, waaronder enkele Lotus-slachtoffers.

Het scenario was gericht op een verkeersongeval waarbij drie auto's en een touringcar op elkaar waren gereden. Een van de auto's kwam tot stilstand tegen een gebouw en vloog in brand, waardoor de brand oversloeg naar het gebouw. Tot overmaat van ramp was er een fietser door de bus geschept en onder de bus terechtgekomen. Al met al voldoende werk voor de massaal toegestroomde hulpdiensten.
De oefening was voor de oefenleider onderdeel van het examen voor de opleiding Specialist Oefenen en Opleiden. Hij was aan het eind van de avond geslaagd voor zijn praktijkexamen.

Slachtoffer in de touringcar.