Leen van der Pols wordt het nieuwe gezicht van het dorpsfonds Bijzonder Laren.
Leen van der Pols wordt het nieuwe gezicht van het dorpsfonds Bijzonder Laren. Foto: Bastiaan Miché

Leen van der Pols begint morgen als nieuwe voorzitter van Bijzonder Laren

Voormalig wethouder Leen van der Pols wordt morgenavond officieel benoemd tot nieuwe voorzitter van dorpsfonds Bijzonder Laren (BL).

Laren De voorzitter van de Stichting Bijzonder Laren, Alex Oostvogel, heeft in Leen van der Pols een echte verbinder gevonden. De Laarder wordt de leider van de coöperatieve vereniging Dorpsfonds Bijzonder Laren, de werkmaatschappij van de Stichting Bijzonder Laren. De huidige voorzitter van het dorpsfonds, Hans Kuperus, is na vier jaar aftredend.

Leen van der Pols werd enkele maanden geleden - kort na zijn aftreden als wethouder - door Oostvogel benaderd. "De vraag verraste mij op dat moment", vertelt Van der Pols. "Uiteraard wist ik van het bestaan van Bijzonder Laren, maar hoorde er verder niet zo heel veel over en kende de mensen die er deel van uitmaakten eigenlijk niet. In de zoektocht naar een ‘verbinder’, zoals ze zelf aangaven, kwamen ze evenwel bij mij uit, maar mijn eerste reactie was: wat wil je verder nog met een dorp dat al als mooiste, veiligste, en schoonste te boek staat? Nog meer evenementen? Alle zondagen open?"
Inmiddels heeft Van der Pols enkele maanden met Hans Kuperus opgetrokken en zie hij wel degelijk een groot belang voor Laren en mogelijkheden om dit unieke dorpsfonds verder vorm en inhoud te helpen geven. "Je krijgt die 'eretitels' namelijk niet zomaar. Daar moet je als inwoners, of je nu een winkel of een restaurant hebt of lid bent van een sport-, muziek- of buurtpreventievereniging, zorginstelling bent of kunstenaar, echt met elkaar in willen investeren om dit in stand te houden. Daar heb je draagvlak, inzet en betrokkenheid van (groepen) inwoners hartstikke bij nodig."

Sociale cohesie

"Niets is zo belangrijk als te ontdekken van elkaar en met elkaar welke activiteit gezamenlijk of in afstemming op elkaar uitgevoerd zou kunnen worden, om zowel de sociale cohesie binnen onze dorpsgemeenschap als de te organiseren activiteit te versterken", vervolgt Van der Pols. "Zo creëer je betrokkenheid, die vanzelfsprekend ook zijn uitstraling naar buiten zal hebben en de aantrekkelijkheid van het dorp zal kunnen vergroten. Tevens krijg je dan een beter zicht op wat past in het dorp als het onze. Het moet immers wel een gezellig dorp blijven. Mijn motto is dan ook: 'Meedoen om het dorp bijzonder te laten zijn en toch dorp te laten blijven!"

Vers ogende traditie

Een inventarisatie om te kijken op welke manier hier het best invulling aan gegeven kan worden is inmiddels in gang gezet. "De vraag is natuurlijk wat partijen bindt en of de echte wil er is om samen te werken. Het belang zien en het samen of in afstemming (willen) doen is geen vanzelfsprekendheid, zoveel is mij wel gebleken.

'Het moet immers wel een gezellig dorp blijven'

Resultaten

En er zijn inmiddels mooie resultaten geboekt. "Denk aan de olifantenparade, de koppeling van de InMarkt aan de start van het culturele seizoen, het fashionweekend en de prachtige kerstverlichting in het dorp. De lichtjesavond zal in het weekend van 7 december ook weer een sfeervolle invulling geven aan een nog vers ogende traditie in ons dorp. Het mannenkoor de Speuit en de harmonie St. Jan zullen in dat weekend diverse optredens in het dorp hebben."

Er ligt wat Van der Pols betreft nu dus allereerst een pittige opdracht om naast het cluster Commerciële ondernemingen, te weten de secties Retail, Horeca en Bedrijven, het cluster Maatschappelijke ondernemingen verder te ontwikkelen en die beide aan elkaar te verbinden. "Bij die laatste groep kijk je dan naar de te onderscheiden secties Kunst en Cultuur, Sport en alle zorginstellingen", besluit de nieuwbakken voorzitter, die na zijn gedwongen vertrek uit de politiek inmiddels zijn draai gevonden heeft bij een aantal clubs, waaronder dus Bijzonder Laren.