In De Blaricummermeent met rechts het kunstwerk.
In De Blaricummermeent met rechts het kunstwerk. Foto: Bob Awick

Nieuwe voorstellen voor verfraaiing gebied Wachtend Land in Blaricum

De nieuwste wijk van Blaricum - De Blaricummermeent - ligt op een unieke archeologische en historische plek: op opgeschoten land dat ooit de Zuiderzee was.

Blaricum Het Wachtend Land - de gronden die als gevolg van de economische crisis lange tijd niet ontwikkeld werden en dus aan het 'wachten' waren - krijgt extra aandacht. In de gemeenteraad van 4 december komt het erfgoed in De Blaricummermeent aan de orde.

Het college heeft een motie (d.d. 10 juli jongstleden) van Hart voor Blaricum (HvB), De Blaricumse Partij (DBP) en het CDA waarbij aandacht wordt gevraagd voor de buitenruimte van De Blaricummermeent omarmd en plannen uitgewerkt.
Zo verdient het kunstwerk 'Wachtend Land' - gemaakt van meerpalen - een fikse opknapbeurt. "Het is in slechte staat en de QR-codes met informatie zijn niet meer leesbaar", vertelt wethouder Anne-Marie Kennis. Daarnaast staat in het collegevoorstel om de informatiepanelen met betrekking tot Wachtend Land ook verspreid in de wijk te plaatsen, bijvoorbeeld bij de bankjes langs de Meentstroom of op de verschillende pleinen.

Speeltuin

Ook de website www.wachtendland.nl dient geactualiseerd - en in 2022 als De Blaricummermeent is afgerond - toegevoegd te worden aan de site van de gemeente Blaricum. Daarnaast ligt er het idee om de nog niet ontworpen speeltuin in het Derde Oor (=deelplan G3) dusdanig te ontwerpen dat er een duidelijke fysieke verwijzing en visualisatie ontstaat naar de bijzondere archeologische neolitische vindplaats.

Boekje upgraden

Een ander aanvullend idee is om het boekje 'De Blaricummermeent - Geschiedenis herhaald' uit 2005 te upgraden en gratis onder de bewoners te verspreiden. De kosten voor deze ideeën komen ten laste van het communicatiebudget binnen de grondexploitatie van De Blaricummermeent. De inrichtingskosten voor de speeltuin worden betaald uit de pot 'reguliere grondexploitatie'.

Gemeente heeft archeologisch onderzoek laten uitvoeren

Archeologisch

De bodem van De Blaricummermeent dateert uit het neolithicum (steentijd) en is daarmee uniek en bijzonder. De gemeente heeft in 2004 en 2005 in twee fasen een inventariserend archeologisch onderzoek laten uitvoeren. Tijdens dit onderzoek is een begraven intact dekzandlandschap met een zeer hoge dichtheid aan archeologische resten uit de steentijd aangetroffen. Om de vindplaats te behouden diende gestreefd te worden naar inpassing in de inrichting en het vermijden van voor deze archeologische vindplaats verstorende ingrepen. Dit is destijds met het bevoegd gezag afgesproken: dat was destijds het ROB (Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek).

Opgraven

Blootleggen of opgraven was niet aan de orde. "Het behouden van vindplaatsen heeft te maken met de akkoorden van Malta. Daarin hebben landen afgesproken om bodemschatten zo veel als mogelijk in de bodem te laten zitten, tenzij er een gevaar is dat de schatten worden verstoord. De bodem is immers de beste conservator", legt wethouder Anne-Marie Kennis uit.

Einde crisis

"Sinds einde crisis (circa 2014) is de bouw van De Blaricummermeent weer opgestart en is ook het Wachtend Land langzaam bebouwd geraakt." Vorige week sloeg de wethouder samen met enkele blije kopers de eerste paal van - zoals Kennis het zegt - het prachtige woningbouwproject van de Evy Group met 29 karakteristieke woningen in een van de laatste deelplannen

De gemeente heeft nu bijna alles verkocht op het Wachtend Land. Deelplan C2/C3 (met circa 210 woningen) - met 37 sociale woningen, 39 middencategoriewoningen en 134 woningen boven de 335.000 euro v.o.n. - is nagenoeg gereed. Het zijn bijna allemaal grondgebonden woningen op twee appartementencomplexen na. De bouw van circa 175 woningen in Deelplan D1/D2 is ook gestart. Deze grondgebonden woningen vallen in het duurdere segment (meer dan 335.000 euro v.o.n.). De huidige bomen en het kunstwerk zijn in de bebouwing opgenomen.

De Blaricumse meent.