V.l.n.r.: Bep Machielse, Wim van 't Hull, Gina Calis, Joep Vos en Bets Calis.
V.l.n.r.: Bep Machielse, Wim van 't Hull, Gina Calis, Joep Vos en Bets Calis. Foto: JR

Tentoonstelling 'Winkels van vroeger' is voor velen een feest der herkenning

De Historische Kring Blaricum zit nooit stil. Een nieuwe expositie in het onderkomen aan de Brinklaan 4a is zaterdag gestart. Een feest der herkenning.

Blaricum In 'Winkels van vroeger' is de boerenwoonkamer omgebouwd tot een kruidenierswinkeltje uit vroegere tijden. Aan de wanden hangen foto's van winkelpanden, oude facturen - afkomstig uit de Laarder Courant de Bel - en reclamemateriaal. In de etalagekasten pronken allerlei voorwerpen uit de tijd van weleer, variërend van blikken tot aan de oude meetstokken van de manufacturenwinkel.

Er is volop beweging in de voormalige zoutloods aan de Brinklaan 4a als ik voorzitter Joep Vos tref. Samen met vier andere vrijwilligers richt hij op dat moment de tentoonstelling in. Materiaal is er meer dan voldoende, vertelt Vos. Aan de expositie is een lange voorbereidingstijd voorafgegaan. "We stellen ons de vraag: wat gaan we doen en wat willen we laten zien? Vervolgens maken we een selectie van de juiste beelden en spullen."

Kapper Töpfel

Heel blij is Vos met de recentelijke schenking van herenkapper Gert Töpfel. Hij sloot enige tijd geleden zijn zaak en heeft een groot deel van de inventaris geschonken aan de Historische Kring. In een vitrine liggen een oud scheerapparaat, scharen en kwasten (voor het haarvrij maken van de nek) en staan flessen eau de cologne en een Berken-verpakking haarwater. Een grote kappersspiegel hangt op het toilet. "We zijn er heel trots op dat we deze verworven hebben", zegt Vos.
Overigens is de Historische Kring altijd geïnteresseerd in materiaal over Blaricum. De clubleden komen liever een keer voor niets langs dan wanneer Blaricumse kostbaarheden rücksichtslos in de container belanden, vertelt Vos, die al zeventien jaar de voorzittershamer vasthoudt.
Het bestuur bestaat uit zes personen: vijf mannen en een dame ("om de boel in het gareel te houden"). "Maar onze neuzen staan allemaal dezelfde kant op. We hebben tenslotte allemaal dezelfde liefhebberij en dat maakt het makkelijk." Voor Vos, een geboren en getogen Blaricummer ("ik ben geen meter opgeschoven en woon nog altijd in mijn ouderlijk huis, dat door mijn opa gebouwd is"), is het werk bij de kring een uit de hand gelopen hobby. Hij werd in 1996 bestuurslid en later vicevoorzitter en toen de voormalige voorzitter Wim Visser stopte, was het voorzitterschap van Vos een logische stap.