Tijdens het schaaktoernooi van Het Dikke Torentje.
Tijdens het schaaktoernooi van Het Dikke Torentje. Foto: PR

Dikke Torentje viert feest met rapidtoernooi

Eemnes Schaakvereniging Het Dikke Torentje bestaat veertig jaar en dat werd afgelopen zaterdag gevierd in café Eemland, dat tevens de huidige speellocatie is van de club.

Eddy van IJken was destijds de persoon die het initiatief nam om een schaakclub op te richten in Eemnes. Hij plaatste een oproep in deze krant en vond een tiental schakers die dit ook een goed plan vonden. Vanaf dat moment ontstond een levendige schaakclub die tot op de dag van vandaag een begrip is in Eemnes en omstreken.
De jubileumdag startte met een toespraak van voorzitter Jaap Bood, waarin hij het verleden en ook de toekomst van de club belichtte. Daarna was er onder leiding van Burg de Man een rapidtoernooi voor leden en ex-leden met een speeltempo van twintig minuten. Aan de hand van de ratings werden de schakers ingedeeld in negen groepen van vier deelnemers. Na een heftige strijd werden negen flessen wijn uitgedeeld aan de groepswinnaars. Frits Roskamp kreeg nog een tweede fles in de handen gedrukt, want na afloop bleek hij de snelste schaker van het hele gezelschap te zijn geweest. Nestor Joop Leeuwenkamp verbaasde weer iedereen door op 85-jarige leeftijd alles te winnen en reageerde op zijn eigen manier: "Ik bereid me niet meer voor en en begin gewoon blanco aan een schaakpartij. Op die manier word ik ook niet meer zenuwachtig." Daarna trad de onverstoorbare Joop op als quizmaster met een door hemzelf georganiseerde kennisquiz. Deze werd gewonnen door Lex Wattimena, die niet alleen goed kan schaken, maar ook blijkt te beschikken over parate kennis.
Na afloop van het toernooi werden oude herinneringen opgehaald. Sommige ex-leden bleken weer aangestoken te zijn door het schaakvirus, want de interesse voor een hernieuwd lidmaatschap was groot. Het wetenschappelijk bewijs dat schaken erg goed is voor de mentale functies en zelfs dementie kan voorkomen, wordt steeds sterker. En schoolprestaties van kinderen worden bevorderd door het schaken, want je leert vooruitzien, geduld hebben en rekenen. Geïnteresseerden zijn altijd welkom in Eemland (Laarderweg 74). Het Dikke Torentje speelt op donderdag vanaf 20.00 uur en is ook te bereiken via secretaris.hdt@gmail.com.