Stopzetten fusie leidt tot feestjes

BEL De ambtenaren van de BEL Combinatie zijn opgelucht en blij na het horen van het goede nieuws dat Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland de Arhi-procedure hebben stopgezet. De gemeentesecretarissen van de drie gemeenten kwamen hun het bericht persoonlijk vertellen.

"Er is nu eindelijk duidelijkheid", zegt een woordvoerder van de afdeling Communicatie. "Na zo veel jaren onzekerheid kan er nu weer gebouwd worden. Natuurlijk is er feestelijk bij stilgestaan. Voor iedereen was er een gebakje."
Het nieuws kwam vorige week plotseling uit de lucht vallen. Daags ervoor had minister Kajsa Ollongren het conceptbeleidskader voor de herindeling vastgesteld. Naar aanleiding van dit beleidskader heeft GS alle lopende procedures inzake herindeling per direct stopgezet. Ook de fusie van de gemeenten Wijdemeren en Hilversum wordt beƫindigd
GS verwachten op grond van het conceptbeleidskader dat beide provinciale Arhi-procedures op onvoldoende steun in het parlement kunnen rekenen. Het conceptbeleidskader ligt nu voor consultatie bij het InterProvinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). GS vinden dat het nu in de eerste plaats aan de gemeenten is om hun verantwoordelijkheid te nemen om samen met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een oplossing te vinden.

3