Daling WW in Gooi en Vechtstreek veel sterker dan landelijk

Laren/Blaricum Het aantal WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek blijft dalen. De huidige arbeidsmarkt staat in het teken van een tekort aan personeel en de mismatch tussen vraag en aanbod.

In vergelijking tot WW'ers sluiten bijstandsgerechtigden minder goed aan op de vraag naar personeel. Het percentage werkzoekenden met een bijstandsuitkering en een lage beroepsopleiding (63%) is drie keer zo groot als dezelfde groep met een WW-uitkering (21%).
Eind oktober verstrekte UWV in deze regio 4.208 WW-uitkeringen. Deze daling van 162 uitkeringen (-3,7%) ten opzichte van de maand september is veel sterker dan de landelijke daling van 1,7%. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in oktober 2018 met 3,2% hoger dan het landelijk percentage van 3,0%. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 18,3%, ofwel 944 uitkeringen. Nederland als geheel liet een afname van 21,6% WW-uitkeringen zien.
In de regio daalde ten opzichte van vorig jaar het aantal uitkeringen aan mensen die werk zochten in een bedrijfseconomisch/administratief (-280), technisch (-133) of commercieel beroep (-116) in absolute aantallen het sterkst. De procentuele daling van de WW-uitkeringen was het hoogst bij werkzoekenden met een technisch beroep (-32,4%). Ook het aantal WW-uitkeringen in de categorie transport en logistieke beroepen (-31,6%) daalde sterk. Werkgevers hadden medio 2018 in deze regio 3.600 vacatures openstaan volgens het UWV. Tegelijkertijd zijn er nog veel mensen met een uitkering die geleid kunnen worden naar werk.