Wethouder Ton Stam en Daan Huitink, directeur van MBB Ontwikkeling.
Wethouder Ton Stam en Daan Huitink, directeur van MBB Ontwikkeling. Foto: Gemeente Laren

Bouw van 36 woningen op voormalige houtzagerij aan Zijtak kan beginnen

Laren Met de overdracht van de grond van de voormalige bibliotheek kan bouwbedrijf MBB starten met het bouwen van 36 koopwoningen op het terrein van de voormalige houtzagerij aan de Zijtak in Laren. Daan Huitink, directeur van ontwikkelaar MBB Ontwikkeling, en wethouder Ton Stam hebben een krabbel gezet onder de grondoverdracht.

"Als gemeente zijn we heel bij met dit moment, om meerdere redenen", vertelt wethouder Stam. "Straks staat hier een mooie mix van woningen, waaronder veertien betaalbare koopwoningen die doorstroming van (sociale) huur in Laren naar een koopwoning mogelijk hebben gemaakt. Een goed voorbeeld ook van samenwerking met de buurt. Want omwonenden hebben vanaf het begin het plan mee ontwikkeld. Het resultaat is dat dit bouwplan optimaal is ingepast in het bestaande gebied."

Mix van koopwoningen

Op de locatie van de oude houtzagerij staat straks een mix van veertien betaalbare woningen en 22 woningen uit het hogere segment (2-onder-1-kap en vrijstaand). Er is veel animo voor de woningen: meer dan 70% is inmiddels verkocht. De betaalbare koopwoningen waren heel snel verkocht. Met een gemiddelde koopprijs van 250.000 euro vrij op naam zijn ze geliefd bij starters op de woningmarkt. Mensen die een (sociale) huurwoning in Laren achterlaten kregen hierbij voorrang.

Inbreng van bewoner

De herinrichting van het gebied heeft even geduurd. Zo moest het oorspronkelijke bestemmingsplan aangepast worden. Een klankbordgroep met bewoners uit de buurt werkte vanaf het begin intensief mee aan het ontwerp. Zo werd de locatie van de woningen bepaald alsook de inrichting van het gehele gebied.
Naar verwachting start deze maand het voorbereidende werk. De bouw duurt ongeveer anderhalf tot twee jaar. Bouwbedrijf MBB zal er alles aan doen om de overlast van het bouwen gedurende de hele periode voor omwonenden tot een minimum te beperken. Tijdens de sloopwerkzaamheden op het terrein is inmiddels ervaring opgedaan met bouwroutes. MBB informeert de komende tijd de omwonenden over de planning van de bouw en het bouwverkeer.

Naar verwachting start deze maand het voorbereidende werk

Historie

De woningen van De Houtzagerij verschijnen op een historische locatie. In 1874 is Van Dijk Houthandel en Zagerij op deze plek opgericht. Gestart als timmerbedrijf ontwikkelde de firma zich tot houthandel, producent van houtwaren en aannemer. De houten kraanbaan wordt gerestaureerd en krijgt een prominente plek in het plan, waardoor de herinnering aan de houthandel voortleeft.