De bibliotheek aan de Raadhuislaan.
De bibliotheek aan de Raadhuislaan. Foto: De Bibliotheek

Drie partijen melden zich voor nieuwe bestemming bibliotheek

Eemnes De bibliotheek verhuist naar het Huis van Eemnes, dus het huidige pand aan de Raadhuislaan komt per 1 september 2019 vrij. Voor wat betreft de nieuwe bestemming hebben drie partijen met serieuze initiatieven zich gemeld.

Wethouder Jan van Katwijk: "Het meest eenvoudige zou zijn geweest om het te verkopen aan de hoogste bieder, maar we willen als college kijken naar een maatschappelijke bestemming. We gaan nu met deze partijen praten en luisteren naar hun verhaal." Het gebouw dient een sociale functie te krijgen, zoals wonen of recreatie. "De ingediende ideeën liggen in de sfeer van sport en mogelijke woningbouw, maar het is allemaal heel pril." Het gebouwtje blijft overeind. "We zullen aan de stedenbouwkundige om aanbevelingen vragen."

Het pand is overigens niet in z'n geheel eigendom van de gemeente; fysiotherapeut Jan-Marten Schotsman is mede-eigenaar. Een verhuizing van de fysiotherapiepraktijk verwacht de wethouder niet: "Die impact krijgt het niet." In ieder geval zo'n initiatiefnemer heeft zich nog niet gemeld. "Dus we richten ons met name op het bibliotheekgedeelte", vult burgemeester Roland van Benthem de wethouder aan. "Sommigen zijn creatief en zien woonmogelijkheden voor starters en/of senioren." Van Katwijk: "We stellen vier criteria: het moet financieel solide zijn, we letten op de aantallen zoals die ook in het collegeprogramma vastliggen, we kijken naar doelgroepen (starters/senioren) en het moet een verfraaiing van het dorp opleveren."