Internetoplichter moet zelf dokken

Blaricum Als het aan de advocaat-generaal ligt moet een 41-jarige Blaricummer de Staat 44.000 euro crimineel verdiend geld terugbetalen. De man wordt beschouwd als een gewetenloze internetoplichter die met nepwebshops tussen 2010 en 2014 zo'n 175 mensen dupeerde door betaalde spullen niet te leveren.

De Blaricummer werd in 2014 veroordeeld tot veertig maanden celstraf en het betalen van tientallen duizenden euro's schadevergoeding aan zijn slachtoffers. De oplichter bood onder meer via zijn internetbedrijven hogedrukspuiten en wasmachines te koop aan. De rechtbank noemde hem in het vonnis ook een hardnekkige recidivist die zonder empathie opereerde.
In 2015 veroordeelde de rechtbank de oplichter tot het betalen van een ontnemingsvordering van 57.000 euro. Hij ging tegen deze uitspraak in hoger beroep, omdat hij beweerde dat hij het verdiende geld met anderen had moeten delen. De advocaat-generaal zei maandagmiddag in zijn requisitoir dat er weliswaar vermoedens zijn dat er misschien nog iemand anders heeft geprofiteerd van de opbrengsten, alleen is dit na uitgebreid onderzoek nooit bewezen. Wel had het Openbaar Ministerie (OM) de ontnemingsvordering bijgesteld op grond van een nieuwe berekening waardoor het bedrag lager uitviel (44.000 euro) dan het bedrag waarvoor hij door de rechtbank was veroordeeld.

5