Geen Santa-Run meer in Blaricum

Blaricum Het Activiteiten Fonds Blaricum (AFB) stopt met de organisatie van de SantaRun for Fun, waarbij Blaricummers verkleed als kerstman of -vrouw door de straten van het Oude Dorp rennen.

AFB-voorzitter Gerard Dorrepaal legt uit dat de loop niet meer past in de drukke agenda's van de Blaricummers. "Daarom hebben we besloten deze niet meer te organiseren." De SantaRun for Fun heeft in totaal drie keer plaatsgevonden.


D66-vragen over verhoging van belasting voor toeristen

Eemnes De fractie van D66 heeft grote moeite met een verhoging van de toeristenbelasting, die in strijd is met de door de raad vastgestelde begroting. De gemeentelijke belastingtarieven moeten op 17 december worden vastgesteld.

D66-fractievoorzitter Niels Rood: "De behandeling in de raadsessie leidde nauwelijks tot discussie, maar de raad lijkt moedwillig op het verkeerde been gezet. In het raadsvoorstel wordt met geen woord gerept over de tariefstijging, en ook de opbrengst wordt niet hoger geraamd dan in de begroting. Maar het tarief stijgt van 1,85 euro naar 2 euro. In de begroting, waarvan de inkt net droog is, werd gesteld dat het aantal overnachtingen zou stijgen, niet het tarief."

Bewust of vergissing?

Via de schriftelijke vragen wil D66 nu weten of het college bewust de verhoging heeft willen verhullen of dat er een vergissing gemaakt is. In dat laatste geval kan de verhoging worden teruggedraaid, stelt Rood. "Het college moet Eemnes niet runnen als een bv. Mensen brengen deze belastingen allemaal op nadat ze al inkomstenbelasting hebben afgedragen. En als je zo'n heffing wilt verhogen, heb dan ook het lef om het te verdedigen in de raadszaal. Stiekem gedoe staat op gespannen voet met de informatieplicht en het budgetrecht van de gemeenteraad."

Spoedige beantwoording

D66 heeft aangedrongen op spoedige beantwoording, omdat het vaststellen van de tarieven niet kan wachten.