Jaap Bouwman (l) en Michael Ederveen hebben de AED geïnstalleerd.
Jaap Bouwman (l) en Michael Ederveen hebben de AED geïnstalleerd.

Initiatiefvoorstel voor Hartveilig Laren

CDA Laren is van mening dat de gemeente Laren 'Hartveilig' moet zijn. Dit kan door voldoende, 24/7 beschikbare, AED's te plaatsen.

Laren AED's zijn erg belangrijk. Buurt Preventie Vereniging Heidezicht heeft toevallig eind vorige week dit kostbare, levensreddende apparaat gekregen van een persoon die anoniem wenst te blijven. Dat meldt BPV-voorzitter Herman Kroes. "Onze kas liet het niet toe er zelf een te kopen en nu ineens dit cadeau. Geweldig dat dit zomaar uit je eigen buurt komt."

Bestuursleden Jaap Bouwman en Michael Ederveen hebben het levensreddende apparaat geïnstalleerd op de hoek Berkenlaantje/Buitenom. "Alle leden krijgen een nieuwsbrief over het hoe en wat."

Ook een reanimatiecursus bij de EHBO-Laren - om dit apparaat goed te kunnen bedienen - is straks mogelijk. Kroes: "Als vereniging zijn wij bijzonder blij met deze 'levensredder', en hij is vanaf nu gebruiksklaar voor diegenen die een noodsituatie hebben.

Binnen een 6-minutenzone

En toeval of niet, nu komt CDA Laren op dit moment met een initiatiefvoorstel om heel Laren hartveilig te maken. Raadscommissielid Jolanda Graafsma zet zich hiervoor in. "Hartstichting Nederland is volop bezig heel Nederland bewust te maken van het belang van AED's in elke gemeente, elke wijk, elke buurt, binnen een 6-minutenzone." Ondertussen zijn door heel Nederland talloze burgerinitiatieven genomen, vaak met succes. "De stichting is al ver met de implementatie en de begeleiding van betrokken bedrijfshulpverleners en de app Hartslag.nu. Met deze app kunnen de mensen die kunnen reanimeren en geregistreerd staan worden opgeroepen om de AED's te gebruiken, indien nodig."
Volgens Graafsma is het een prachtig initiatief. "En nog mooier is het dat er in ons mooie dorp al een aantal welwillende burgers zijn geweest die zich hiervoor hebben hardgemaakt en ingezet, al of niet vanuit de buurtpreventieverenigingen." Maar uitbreiding is nodig. "Op dit moment is een aantal AED's in onze gemeente beschikbaar in de buitenruimte en ook een aantal in de binnenruimte. Deze laatste moeten naar buiten gebracht worden om in geval van nood gebruikt te kunnen worden."

Regie bij gemeente

Om te zorgen dat er voor elke burger in Laren een AED in geval van een hartstilstand beschikbaar is en in de toekomst ook beschikbaar blijft, heeft het Larense raadslid een initiatiefvoorstel voorbereid met het verzoek aan het college om dit te realiseren: "Wij vinden dat de regie bij de gemeente moet liggen om de continuïteit en de blijvende beschikbaarheid voor iedere burger in Laren te waarborgen. Het beheer dient uitgevoerd te worden door professionals, in samenwerking met de Hartstichting Nederland. Het kan niet zo zijn dat men voor een zo belangrijke voorziening afhankelijk is van individuele goedwillende burgers en/of leden van buurtpreventieverenigingen."

Kroes: 'Geweldig dat dit zomaar uit je eigen buurt komt'

Tegemoetkoming

Ook vraagt Graafsma een tegemoetkoming in de abonnements/servicekosten voor de AED's en eventuele tekorten weg te nemen om de gehele gemeente te kunnen voorzien. "Het belang voor de burger van een dergelijke voorziening zal bij eenieder duidelijk zijn", besluit zij.