Of een soortgelijk geluidsscherm ook bij het Eiland van Eemnes komt, is nog niet duidelijk.
Of een soortgelijk geluidsscherm ook bij het Eiland van Eemnes komt, is nog niet duidelijk. Foto: Bob Awick

Geluidswal langs beide zijden van A27

Eemnes Aan de west- en de oostzijde van de A27 gaat de gemeente Eemnes geluidswerende maatregelen treffen. Wat er precies komt is afhankelijk van het eisenpakket van Rijkswaterstaat, die toestemming voor de wal moet geven. De gemeente Eemnes is de vragende partij, maar heeft weinig in te brengen qua materiaalkeuze. Wel mag zij de portemonnee trekken, omdat volgens de geluidsnormen van RWS een afscheiding niet nodig is.

Of er net als aan de oostzijde van de A27 schanskorven worden geplaatst, is nog niet duidelijk. Eerst moet onderzocht worden hoe stabiel de ondergrond en de huidige schanskorven zijn. Aan de hand daarvan kan bepaald worden welke materialen gebruikt kunnen worden. Een en ander kan sneller gerealiseerd worden als Eemnes zich aansluit bij wat Rijkswaterstaat aanvaardbaar vindt. Burgemeester Roland van Benthem garandeert dat er ook met de bewoners van het Eiland van Eemnes goed overlegd gaat worden. "Zij krijgen een heldere, maar ook realistische planning", aldus Van Benthem, die toegeeft dat Eemnes nog wel eens té optimistisch plant.
Naast het stabiliteitsonderzoek en de materiaalkeuze moet Eemnes ook het vergunningentraject doorlopen. "Daarna volgt de aanleg. In een optimistisch scenario zouden we na de bouwvak van 2019 kunnen beginnen met het aanbrengen van de geluidswerende voorzieningen. Onder de voorwaarde dat dus de geluidswal voldoende stabiel is en de voorzieningen makkelijk aangebracht kunnen worden. Dat betekent dat er gestand wordt gedaan aan de geluidswerende voorzieningen van Eiland van Eemnes en de wens vanuit de coalitie om aan de oostzijde waar de geluidswal ter hoogte van De Welkoop ophoudt, de schanskorven worden doorgetrokken zodat het ook in de Noordbuurt een stukje stiller wordt. "Althans, geluid verplaatst zich altijd, dus het zal altijd wel weer ergens terechtkomen." Verwacht wordt dat met de oostkant gestart wordt.