De kermisweek begint met een optreden en vuurwerk bij Rust Wat.
De kermisweek begint met een optreden en vuurwerk bij Rust Wat. Foto: Yvonne Verburg

'Blaricumse kermisweek gaat nooit verloren, knoop dat goed in je oren'

vervolg voorpagina

Burgemeester De Zwart-Bloch: "Het is leuk als je een heel mooi commercieel feestje organiseert, maar daar hoort ook een bepaalde verantwoordelijkheid bij en die is niet alleen voor de overheid, maar ook voor de organisaties zelf. Dat doen ze in ieder geval al rond hun eigen horecagelegenheid, maar de bedoeling is dat dat gebied breder gaat worden, omdat je ook merkt dat de overlast van de horeca natuurlijk ook verder gaat dan alleen rondom de horecagelegenheden zelf."
Overigens houdt de burgemeester altijd het bevoegd gezag met betrekking tot openbare orde en handhaving. De minister bepaalt hoeveel geld er naar de politie gaat en hoeveel inzet er mogelijk is. Daardoor zitten er bij evenementen als de Blaricumse kermisweek grenzen aan de politie-inzet. "En die schaarse capaciteit moet je zo effectief mogelijk inzetten", aldus De Zwart-Bloch.

Niet uit liefdadigheid

Of de beveiliging financieel haalbaar is voor de horeca-uitbaters is - volgens de burgemeester - een afweging die ze uiteindelijk zelf moeten gaan maken. "Ik kan niet in de boeken van de horeca kijken, maar je kunt ervan uitgaan dat je dit niet doet vanuit liefdadigheid. Daar zullen inkomsten tegenoverstaan. Op een gegeven moment moet zij dus de afweging maken: 'wil ik dit zo groots organiseren dat ik ook wil investeren in mijn beveiliging of schalen we een beetje af?', wat natuurlijk ook nog een optie is", reageert de burgemeester.
Er zijn allerlei beslissingen die de horeca zelf zou kunnen nemen. Zo heeft de burgemeester de overweging genoemd om de kermisweek weer terug te brengen naar de oorspronkelijke drie dagen. Ook het aanpassen van de sluitingstijden zouden teruggebracht kunnen worden naar 24.00 uur. "Dat ligt ook gevoelig, maar het zijn wel allemaal afwegingen die te maken zijn als je het hebt over kosten-baten." Overigens staat in de horecavergunning van d'Ouwe Tak en Moeke dat zij langer open mogen zijn; alleen Het Vitus moet jaarlijks voor de kermis een aparte vergunning aanvragen.

De ondernemers van de drie horecapunten gaan nu met elkaar aan de slag om een beveiligingsplan op te stellen en in te dienen. Dit plan is gericht op voldoende toezicht en maximale beperking van overlast. Eind januari moet dit plan klaar zijn. In februari gaan gemeente en ondernemers dan weer om tafel om het plan te bespreken en te toetsen aan de randvoorwaarden ("deze zijn nu helder") op het gebied van openbare orde en veiligheid. Uiterlijk eind maart moet het plan definitief zijn. Dan wordt duidelijk hoe de kermisweek eruit gaat zien en kunnen de benodigde vergunningen aangevraagd worden.

Frans Ruijter van Oranje Vereniging Blaricum meldt dat de kermisweek volgend jaar doorgaat. "De activiteiten van de oranjevereniging zullen zeker weer plaatsvinden. Hoe de horeca het aan gaat pakken, is een uitdaging, maar ik ga ervan uit dat dat wel gaat lukken. Dus ik houd de slogan nog maar aan die ruim zestig jaar geleden al gevoerd werd toen het voorbestaan van de kermis ook al op het spel stond: 'De Blaricumse kermis gaat nooit verloren, knoop dat maar goed in je oren'."

'Wil ik dit zo groots organiseren of schalen we een beetje af?'