Budgetcoach Esther Jonker.
Budgetcoach Esther Jonker. Foto: Bob Awick

Jonker: 'Vaak is er veel meer aan de hand in een gezin, zijn er spanningen'

Voortvloeiend uit de kadernota 2018 is budgetcoach Esther Jonker aangesteld om de armoedebestrijding in Eemnes goed op te pakken.

Eemnes Esther Jonker is de nieuwe budgetcoach van Eemnes. Zij houdt spreekuur in De Hilt. Zij kan helpen om overzicht aan te brengen in de financiën, geeft advies en coacht. Ook kan ze uitleg geven over de verschillende regelingen die er in Eemnes zijn. Het eerstvolgende spreekuur is op donderdag 27 december tussen 19.00 en 21.00 uur.

Jonker werkte jarenlang in de schuldhulpverlening en weet dat niet alleen mensen die op een sociaal minimum zitten het moeilijk hebben. "We hebben in Eemnes veertig gezinnen met kinderen in de bijstand, jongeren in vaak kwetsbare gezinnen met problemen. We willen dat die kinderen ook kunnen meedoen, mee op schoolreisje kunnen of met hun verjaardag kunnen trakteren op school", legt burgemeester Roland van Benthem de situatie in Eemnes uit.
De budgetcoach komt ook bij de mensen thuis. "De basis van mijn werk is mensen helpen met het invullen van formulieren, met het ouderwets bijhouden van een huishoudboekje. Ik zeg niet waar ze op moeten bezuinigen, dat moeten ze zelf bepalen. Zelfredzaamheid is belangrijk. De meeste mensen kunnen echt wel tellen, vaak is er veel meer aan de hand in een gezin, zijn er spanningen." Indien nodig wordt maatschappelijk werk ingeschakeld.
Van Benthem: "Als je kijkt naar gezondheidsproblemen dan zie je een hele belangrijke correlatie tussen gezondheid en armoede en inkomen. Dus als je iets wilt doen aan gezondheid, zowel bij jeugd als bij ouderen, dan moet je ook zorgen dat mensen in staat zijn om een fatsoenlijk leven te leiden. Daarom willen we de armoedebestrijding in Eemnes heel goed oppakken. Ook omdat we zien dat heel veel mensen die recht hebben op onze voorzieningen niet goed de weg weten te vinden in de wirwar van formulieren die ingevuld en aangevraagd moeten worden. En omdat we er als overheid ook heel goed in zijn om drie of vier keer naar dezelfde weg te vragen én mensen iedere keer - als je niet uitkijkt - van het kastje naar de muur te sturen." Daarom is het - volgens de burgervader - goed iemand te hebben die op huisbezoek gaat, de mensen ontzorgt en een beetje bij de hand neemt in de hoeveelheid van formulieren en verschillende regelingen en ervoor zorgt dat de mensen bereikt worden. Iedereen moet zo veel mogelijk meedoen. "In plaats dat het geld elk jaar op de plank blijft liggen, gaan we het naar de mensen toe brengen. En op langere termijn de vinger aan de pols houden om overzicht te houden bij een kwetsbare groep mensen die vaak niet weet hoe de regeltjes gaan. En bij hen achter de voordeur komen. Dat klinkt een beetje bevoogdend, maar is vooral om te helpen. Mijn ideaal is dat mensen alleen maar een handtekening hoeven te zetten."