Het Taalcafé is elke vrijdag in de bibliotheek.
Het Taalcafé is elke vrijdag in de bibliotheek. Foto: Koosje de Beer

Taalcafé Eemnes ook open in kerstvakantie

Eemnes Het Taalcafé Eemnes gaat ook tijdens de kerstvakantie gewoon door. Het afgelopen jaar blijkt steeds weer opnieuw hoe groot de behoefte is aan een plek waar je als nieuwkomer terecht kunt om de Nederlandse taal te leren. Sinds de zomermaanden komen er vrijdags steeds vijfentwintig of meer bezoekers.

Sinds het begin van het Taalcafé eind 2016 zijn er al bezoekers uit meer dan vijfentwintig verschillende landen geweest. De afgelopen maanden waren dat vooral mensen afkomstig uit Afghanistan, Brazilië, Eritrea, Japan, Koerdistan, Moldavië, Peru, Polen, Soedan, Syrië, Turkmenistan, Wit-Rusland en Zuid-Afrika. Elke bezoeker komt met haar of zijn eigen verhaal: ze zijn hier als vluchteling, ze zijn hier voor werk of ze zijn hierheen gekomen omdat ze een Nederlandse partner hebben. Behalve bezoekers die Nederlands willen leren, komen er vrijwilligers voor wie de Nederlandse taal de moedertaal is.
Het Taalcafé Eemnes is elke vrijdag van 10.00 tot 11.30 uur te gast in de bibliotheek van Eemnes. Daar kan iedereen die dat wil, oefenen in het spreken van de Nederlandse taal. Het gaat er heel geanimeerd aan toe en de diversiteit van mensen die willen leren en mensen die komen helpen is heel groot. Wie geïnteresseerd is, kan gewoon binnenlopen.
Een aantal van de bezoekers is hard bezig met de inburgeringscursus, waarvoor ze ook examens moeten doen. Verschillende mensen vragen daarom aan de werkgroepleden van het Taalcafé of ze ook een taalmaatje kunnen krijgen om een maal per week thuis te oefenen en hulp te krijgen bij hun lessen. Er zijn al koppelingen gemaakt, maar er zijn niet genoeg taalmaatjes beschikbaar. Iets voor jou? Je hoeft geen expert in de Nederlandse taal te zijn. Plezier beleven aan de ontmoeting met nieuwe Eemnessers en hun cultuur is al genoeg. Wie er meer van wil weten kan contact opnemen door te mailen naar goedebureneemnes@gmail.com.