Het Brinkhuis aan de Brink.
Het Brinkhuis aan de Brink. Foto: Bob Awick

Rekenkamer-onderzoek naar Hart van Laren-organisatie

De Rekenkamer stelt een onderzoek in naar Hart van Laren, beheerder van het Brinkhuis, Schering & Inslag en de gymzaal van Binckhorst-St.Jan.

Laren Het onderwerp is door D66 al in 2016 aangedragen. Nu blijkt aan dat verzoek uitvoering te worden gegeven door het onafhankelijk instituut dat ten behoeve van de raad werkt. "Er is geen directe aanleiding voor dit algemene onderzoek", zegt wethouder Karin van Hunnik.

Van Hunnik vindt de keuze voor Hart van Laren overigens niet zo gek. "Het is een maatschappelijk huis - een soort gemeenschapshuis - dat van iedereen is en dat daardoor vrijwel altijd het financieel risico loopt om niet op de nullijn uit te komen."
Het is voor Hart van Laren lastig om de begroting rond te krijgen als je jezelf niet als commerciƫle partij in de markt kan zetten. "De horecafaciliteiten die er zijn, zijn niet commercieel. Je hebt er als gemeente dus iets voor over om deze voorziening te laten bestaan en eigenlijk was het vanaf het begin af duidelijk dat dat weleens wat meer kon gaan kosten dan er binnenkomt. Je zit dus in een bepaald spanningsveld."
Het thema waarop de Rekenkamer gaat onderzoeken is de informatiepositie van de raad. "In 2012 is het project opgeleverd. En in die tijd is er wel wat discussie geweest over het een en ander. Wat dat precies is geweest, weet ik niet. Daarvan heeft de raad gezegd: zijn we wel genoeg op de hoogte gebracht van wat daar allemaal gebeurde om onze rol als raad - kaderstellend en controlerend - te kunnen vervullen? Dat is de algemene onderzoeksvraag." De startnotitie wordt deze week naar de raad gestuurd. Meer kan de wethouder niet melden. "Zolang de raad niets weet, kan ik daar niets over zeggen. Dat zou heel onzorgvuldig zijn."
Marc Vos, vicevoorzitter van Hart van Laren, is op zich blij met het onderzoek. "Er zit niks geheimzinnigs in." Hij laat weten er niet wakker van te liggen. "Ik ben voor transparantie en vind het een goede zaak dat alles opnieuw tegen het licht wordt gehouden en keurig in beeld wordt gebracht. Wij zijn geen big spender en passen met vertrouwen op de winkel."

De Rekenkamer hoopt de research - over de periode 2012 tot en met 2018 - in april af te ronden.