Oplichter (41) moet ruim 24 mille betalen

Blaricum Het Gerechtshof in Amsterdam heeft de 41-jarige Blaricumse internetoplichter in hoger beroep veroordeeld tot een ontnemingsvordering van 24.212 euro. De man dupeerde met nepwebshops tussen 2010 en 2014 zo'n 175 mensen door betaalde spullen niet te leveren.

Twee weken geleden eiste de advocaat-generaal nog een ontnemingsvordering van 44.000 euro. Dit criminele geld zou de Blaricummer hebben verdiend aan zijn nepwebshops. In 2015 stond de man ook voor de rechter. Toen werd hij bestraft tot een ontnemingsvordering van 57.000 euro. De Blaricummer ging tegen deze uitspraak in hoger beroep, omdat hij beweerde het verdiende geld met anderen te hebben moeten delen.
Het Gerechtshof komt tot een lager bedrag dan het Openbaar Ministerie (OM), omdat zij van mening is - net als de verdachte zelf - dat de Blaricummer het verdiende geld met anderen heeft moeten delen.
De man werd eerder veroordeeld voor internetoplichting, maar ging na zijn vrijlating in 2010 op de oude voet verder vanuit Venezuela waar hij zijn slachtoffers lokte door onder meer webshops van bekende elektronicaketens te kopiƫren. De Blaricummer werd in 2014 veroordeeld tot veertig maanden celstraf en het betalen van tienduizenden euro's schadevergoeding aan zijn slachtoffers.


Verhoging van
belasting voor
toerist van tafel

Eemnes De verhoging van de toeristenbelasting is van tafel. Raadslid Niels Rood (D66) had in de begroting van 2019 een stijging van 0,15 cent per nacht opgemerkt en stelde daarover vragen. Het tarief blijft dus ook in 2019 op 1,85 euro staan. Wel is de raad voorgesteld om het tarief rioolheffing grootverbruik - in verband met de kostendekkendheid - vast te stellen op 55 euro in plaats van de voorgestelde 45,60 euro.