Januari: Le Tour de Frank.
Januari: Le Tour de Frank. Foto: Monique van Bracht

De voorpagina's van de 'Laarder Courant' in 2018

BEL Het is de week van de jaaroverzichten. Wij pakten onze voorpagina's van dit jaar er nog eens bij en maakten dit overzicht van opvallende momenten uit het nieuws uit Laren, Blaricum en Eemnes. Een terugblik op een veelbewogen lokaal nieuwsjaar met als motto: gelukkig hebben we de voorpaginafoto's nog.

Januari: Zo'n honderd betrokkenen rijden de 'Le Tour de Frank', waarmee geld bijeen wordt gefietst voor Eemnesser Frank de Greeve (42) die een herseninfarct heeft gehad. Er wordt dik 13.000 euro binnengehaald. Met het geld wordt op zolder een aparte ruimte gecreëerd voor Frank, zodat hij minder last heeft van de constante overprikkeling die hij ervaart.

Februari: Nico de Jong van zorgboerderij 't Werckpaert kan dankzij de hulp van Rotaryclub Laren-Blaricum vijf nieuwe schapen kopen. Bij een eerder drama worden zijn schapen door een hond dusdanig toegetakeld dat ze het niet overleven. De Jong en de hulpboeren kunnen weer lachen.

Maart: Het is overduidelijk: de lokale partijen in het BEL-gebied krijgen het voor het zeggen. In Eemnes behaalt DorpsBelang een monsterzege door te groeien van 3 naar 5 zetels. Liberaal Laren ziet een verdubbeling van het aantal zetels (2 naar 4) en Larens Behoud heeft er - boven op de bestaande vijf zetels - één extra weten te veroveren. In Blaricum is nagenoeg niets veranderd. De bestaande partijen behouden hun zetels.

April: Beste keepster van de wereld Joyce Sombroek speelt haar laatste officiële wedstrijd voor LMHC. Het wordt geen uitbundig feestje: op eigen terrein verliezen de dames met dikke cijfers van Oranje Rood (0-4). Dat betekent dat Laren is uitgeschakeld voor de play-offs. Sombroek speelde negen jaar bij de Larense hockeyclub.

Mei: Bij CHA!, het restaurant dat deze maand de deuren sloot, wordt het eindbedrag van de Lock me Up-actie van de Stichting Free a Girl bekendgemaakt. Het doel was om één miljoen euro op te halen, maar het werd het mooie bedrag van 508.059 euro, waarvan ruim een ton in Laren. Het geld komt ten goede aan de bevrijding van meisjes uit de kinderprostitutie.

Juni: Dorpssmid Jaap Eek (83) wordt naar zijn laatste rustplaats gebracht. Hij overlijdt na een ernstig ongeval dat een maand eerder plaatsvond op de Wakkerendijk in Eemnes. Hij stond tot het ongeval nog dagelijks in zijn ijzerwarenwinkel en smederij aan de Wakkerendijk.

Juli: Wethouder Liesbeth Boersen-de Jong laat zich van haar sportieve kant zien tijdens de opening van de fitnessroute in De Blaricummermeent. De drie andere collegeleden, de beweegcoaches van Sportief en Gezond Blaricum en Bootcampclub TEN kijken toe.

Augustus: De natuur lijdt onder de droogte. Er mag dan wel wat regen zijn gevallen en de hittegolf is geëindigd, het blijft de komende tijd nog warm en de droogte duurt voort. Ook in de BEL-gemeenten. "We zien dat de natuur het zwaar heeft. De uitgedroogde gazons, de slapper wordende beplanting en ook de oudere bomen hebben het zwaar", laten de drie gemeenten weten.

September: Sandra Kamphuis (57) uit Eemnes vindt via het tv-programma 'Spoorloos' in Griekenland haar biologische moeder terug: "Emotioneel en hartverwarmend. Dat er zo veel liefde in je zit voor iemand die 57 jaar uit je leven is geweest heb ik me niet gerealiseerd." Ook ontmoet ze bijna al haar neven en nichten.

Oktober: Uitgedost als Annie M.G. Schmidt wordt de Blaricumse actrice Simone Kleinsma in het DeLaMar Theater na de feestelijke voorstelling van het eenjarige jubileum van de musical 'Was Getekend, Annie M.G. Schmidt' door burgemeester Joan de Zwart-Bloch voor haar gehele oeuvre verrast met een koninklijke onderscheiding.

November: Johan Calis, voorzitter van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt (VBBN) in Nederland, wordt gelauwerd met een gouden speld vanwege zijn 40-jarig lidmaatschap van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Hij is ook een van de drijfveren achter de vitale bij en vraagbaak voor heel bijenhoudend Nederland.

December: Een vervolg kan niet uitblijven na het virale succes vorig jaar. De brandweer Laren brengt daarom opnieuw een ludieke film uit. De hele post is weken in de weer met dit project. Alles wordt uit de kast getrokken. Van de wijkagent tot aan de hond, ze doen allemaal mee. Het resultaat mag er zijn.

Februari: Nieuwe kudde voor Nico de Jong.
Maart: De grote winnaars in Eemnes.
April: Joyce Sombroek neemt afscheid.
Mei: Een gigantisch bedrag voor Free a Girl.
Juni: Jaap Eek werd naar zijn laatste rustplaats gebracht.
Juli: Een sportieve wethouder Boersen-de Jong.
Augustus: De natuur heeft het zwaar deze zomer.
September: Moeder en dochter.
Oktober: Vol trots toont Simone haar onderscheiding.
November: Johan Calis krijgt de gouden speld van burgemeester Kruisinga.
December: Tijdens de opnamen van de film.