Realistisch tekenen kun je leren!
Realistisch tekenen kun je leren! Foto: Gooise Academie

Gooise Academie op realistische toer

Laren De Gooise Academie - een non-profitorganisatie - biedt al veertig jaar cursussen boetseren, beeldhouwen, tekenen, schilderen en digitale kunst. Daarnaast zijn er ook regelmatig korte cursussen, inspirerende workshops of academielezingen. Er is ook een nieuw initiatief gelanceerd: realistisch tekenen. Online inschrijven voor het volgende seizoen is al mogelijk.

Vanaf januari start de vierweekse cursus realistisch tekenen. Deelnemers leren de basistechnieken en krijgen uitgelegd welk materiaal het best gebruikt kan worden.

Spelen met licht

Naast het materiaal is een waardeschaal van belang. Een waardeschaal laat onder andere zien wat de kracht van contrast is. Door meerdere waardes te gebruiken wordt het portret realistisch en door met licht te spelen wordt de sfeer van een tekening bepaald. Ook komen de meettechnieken aan bod bij docent Iris Bekkers.

Speciaal voor jongeren

De Portfolio Class is speciaal bedoeld voor jongeren die een portfolio willen opbouwen. In de Portfolio Class wordt in vier blokken van elk acht lessen kennisgemaakt met de klassieke én moderne academie. Op de zaterdagen wordt samen met leeftijdsgenoten gewerkt aan het ontwikkelen van eigen beeldtaal op het gebied van tekenen, schilderen, beeldhouwen en boetseren. Tijdens een blok wordt geleerd hoe een portret en model getekend of geboetseerd wordt.

Daarnaast wordt een blok aangeboden waarin verschillende schildertechnieken worden behandeld, zoals aquarel-, acryl- en olieverf. De Portfolio Class wordt afgesloten met een tentoonstelling van het gemaakte werk. Omdat er verschillende kunstwerken worden gemaakt, geven er verschillende docenten - elk met hun eigen expertise - les. Bovendien is er een mentor die de cursisten meeneemt naar de open dagen van de kunstacademie en de leerdoelen bespreekt. De mentor van deze cursus is Peggy Ravoo.

Lustrumfeest

In 2019 bestaat de Gooise Academie, die werkt zonder subsidie en door vrijwilligers gerund wordt, veertig jaar. Dat wordt groots gevierd met een lustrumfeest in het voorjaar.

Daarnaast is op 14 april de jaarlijkse open dag.