Ton Hartong is onmisbaar voor de Historische Kring en de Oranje Vereniging Blaricum.
Ton Hartong is onmisbaar voor de Historische Kring en de Oranje Vereniging Blaricum. Foto: Bob Awick

Blaricummer Ton Hartong (67): 'Deze erkenning heb ik niet zien aan komen'

Ton Hartong (67) is de stille onmisbare kracht voor de Oranje Vereniging Blaricum en de Historische Kring Blaricum. Daarom is hij in het zonnetje gezet.

Blaricum "Ton, kom je naar beneden. Er is bezoek voor je", roept Els Hartong naar boven. Deze krant heeft haar echtgenoot uitgeroepen tot Blaricummer van het Jaar 2018, maar hij weet nog van niets. Els is wel op de hoogte en heeft het geheim alleen met haar zoon Thomas gedeeld.

Nadat ik me heb voorgesteld, vertel ik hem waarvoor ik kom. Hij valt eventjes stil. Deze vrijwilliger van onschatbare waarde begint nog net niet te blozen als hij de glinsterende award krijgt overhandigd. "Deze erkenning heb ik niet zien aankomen. Ik ben nogal verrast", zegt de man die nooit op de voorgrond treedt eerlijk. Ik krijg welgemeend drie zoenen; zijn vrouw op een later moment 'billenkoek' omdat ze dit voor hem verzwegen heeft, zegt Hartong met een glimlach. "Dat heeft ze in de afgelopen 42 jaar dat we getrouwd zijn namelijk nog nooit gedaan."
Het vrijwilligerswerk voor de beide Blaricumse clubs begon in de tijd dat Hartong nog werkte. Als eigenaar van een goedlopende ontwerpstudio had hij echter nog wel wat tijd over. Met zijn creatieve geest en oog voor details zorgt hij er nu al dik tien jaar voor dat het kwartaalblad 'DEELgenoot' van de Historische Kring Blaricum (HKB) er gelikt uitziet. "En niet alleen dat", zegt vriend Frans Ruijter. "Hij verzorgt alle drukwerk, haalt copy op, deelt het blad in en zorgt dat het er modern en prettig en makkelijk leesbaar uitziet."
En ook tot volle tevredenheid van het bestuur, laat HKB-voorzitter Joep Vos weten. "Bovendien heeft hij voor ons de website gemaakt en houdt hij deze zeer accuraat bij. Ook de website beeldbankblaricum.nl komt uit zijn hoge hoed, en verder maakt hij ook posters voor de tentoonstellingen. Allemaal werk voor ons dat hij kosteloos doet. Hij beschouwt het als sponsoring. We zijn ontzettend blij met hem." Onlangs leverde Hartong ook een eerste pennenvrucht aan voor DEELgenoot. "Over kanonnen op De Tafelberg, of Kooltjesberg. Ik wist niet dat daar een proef was gehouden om de snelheid van het geluid te meten. Daar ben ik toen maar eens ingedoken."
Zijn constructieve betrokkenheid bij de Oranje Vereniging Blaricum (OVB), die de activiteiten voor Koningsdag, Kermisweek en Sinterklaas organiseert, wordt ook alom gewaardeerd. Op de achtergrond hielp hij Els - tot een jaar terug secretaris van de OVB - al langer mee ("handig hoor, zo'n man op de achtergrond"). De OVB-website, kermiskrant en alle flyers en posters komen van zijn hand en als hobbyfotograaf legt hij ook maar wat graag de lokale evenementen op de gevoelige plaat vast. "Met zo'n snapshotcamera. Geen slechte foto's, al zeg ik het zelf. Kennelijk heb ik er oog voor en ik kan heel aardig photoshoppen", lacht hij.
De Blaricummer rekent uit dat hij gemiddeld wel zo'n twee dagen per week met zijn vrijwilligerswerk bezig is. "En in piekperiodes meer. Het is leuk en dankbaar werk. Ik ben een pietje-precies. Het werk moet mooi zijn, dat gaat nooit over." Daarnaast was hij ook jarenlang de bedenker en maker van de flyers en posters van het muziekspektakel 80dB, dat al decennialang op scholengemeenschap Laar & Berg werd en wordt georganiseerd, een traditie die ooit op initiatief van Wisse Smit en Harrie Derkx is opgestart.
Om te ontspannen en gezond te blijven gaat Ton tegenwoordig elke dag naar buiten. Tijdens deze wandelingen borrelt er bij hem altijd weer van alles naar boven. Wat hem opvalt, is dat zo weinig mensen gebruikmaken van de natuur. "Niemand neemt de moeite om verder te gaan." Hartong wel: hij is dagelijks zo'n uur tot anderhalf uur van de 'radar'. "Ik geniet van het leven samen met Els, onze lieve zoons, schoondochters en kleinkinderen", besluit de gelukkige awardwinnaar.