NIX is een begrip in 86,4% van de Noord-Hollandse gezinnen

Laren/Blaricum Op 1 januari is het precies vijf jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor roken en drinken werd verhoogd naar 18 jaar. In deze periode is er veel veranderd, blijkt uit een recente peiling in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Zo vindt 76% van de ouders en tieners het 'normaal' dat je pas mag roken en drinken vanaf 18 jaar. Het veldwerk is uitgevoerd in november 2018 onder 1.044 Nederlandse ouders met thuiswonende kinderen tussen de 12 en 17 jaar.
De afgelopen jaren is het gebruik van alcohol onder tieners teruggelopen. Sinds 2011 gaat het in de totale groep 13- tot en met 17-jarige scholieren om ongeveer een derde minder: van 38% naar 25%. Maar er is ook nog veel winst te behalen. Daarom is de campagne 'Iedereen heeft het over NIX' gestart om drinken en roken onder minderjarigen ook de aankomende jaren verder terug te brengen.
Ondanks dat de term NIX een begrip is, blijft het soms lastig om 'nee' te zeggen. En dan met name bij het drinken van alcohol. Tijdens de feestdagen knijpt een klein deel van de ouders een oogje toe wat betreft het drinken van alcohol. Landelijk gezien zegt ongeveer 1 op de 20 ouders (5,6%) dat hun minderjarige kind tijdens de feestdagen bij uitzondering wel mag drinken. In Noord-Holland is dit 5,2%.
"Het is goed te zien dat NIX zo is ingeburgerd in de afgelopen vijf jaar", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van VWS. "We zien dat het alcoholgebruik onder jongeren terugloopt de laatste jaren, maar helaas zijn er nog steeds minderjarigen die roken of drinken, soms ook overmatig. Voor je gezondheid is dat gewoon niet goed."