Irmy Vos draagt de prijs ook op aan de andere teamleden en meedenkende leden.
Irmy Vos draagt de prijs ook op aan de andere teamleden en meedenkende leden. Foto: Bob Awick

Drijvende kracht Irmy Vos (60): 'Ik
ben perplex door deze verrassing'

De slechtziende Irmy Vos initieerde dit jaar het Toegankelijkheidsteam Laren om mensen bewust te maken van de openbare obstakels.

Laren Verrast, vereerd, blij en verlegen. Zo voelt het voor Irmy Vos (60) als blijkt dat zij door deze krant is uitgeroepen tot Laarder van het Jaar 2018. Ze krijgt er kippenvel van en is ook verbaasd. "Ik? Ik ben perplex door deze verrassing. We zijn nog maar zo kort bezig", zegt ze. "De prijs draag ik hierbij op aan de andere teamleden en meedenkende leden."

Irmy is echter de drijvende kracht achter het Toegankelijkheidsteam Laren en verdient daarom het ereschild, gemaakt van geborsteld aluminium. Zij onderhoudt het contact met de gemeente en heeft de directe lijntjes. Altijd alles positief benaderen, is haar motto. "Dan bereik je veel meer dan met negativiteit." Ze werkt vanuit huis en is dagelijks met de toegankelijkheid van Laren bezig. "Het houdt me van de straat", lacht ze.

In 2009 werd Irmy binnen drie weken bijna blind. Haar zicht is minder dan 1% centraal. Ze lijdt aan de zeldzame, erfelijke ziekte van Leber (LOA - Leber's Opticus Atrofie) en deze beperking heeft constant invloed op haar dagelijks leven. Irmy gebruikt een herkenningsstok waarmee ze zich als slechtziende zichtbaar maakt. Haar voelstok gebruikt ze niet meer. "Daarmee blijf je overal haken", zegt ze. "Het is hier echt prachtig wonen hoor, maar de stoepen zijn smal, scheef en ongelijk." In het dorp doet ze alles lopend. maar dat is soms echt niet te doen. Zo heeft ze haar abonnement bij de sportschool opgegeven omdat de route over de Melkweg voor haar niet te doen is ("ik heb weleens languit gelegen").
Na de verkiezingen stapte ze daarom op wethouder Ton Stam af om eens te praten over de obstakels in het dorp. Hij raadde haar aan een team te vormen. Ze vond versterking bij Brigitte Bulters, Els te Kloese, Carla Los, René Calis en Bettie Bruin. In duo's of individueel maken ze rondes door het dorp, waarbij ze barrières in kaart brengen. Deze worden aan de hand van een inventarisatielijst bij de gemeente gemeld en geregistreerd. Met de afdeling Groenbeheer is het lijntje kort; het is al meerdere keren voorgekomen dat overhangend groen dezelfde dag nog werd gesnoeid. Ook zijn op de Naarderstraat palen verwijderd die de doorgang belemmerden tijdens het oversteken. Nu nog de boom die midden op het zebrapad voor Johanneshove staat. "Ook mogen we van Singer-directeur Evert van Os op voorhand meedenken over de nieuw te bouwen vleugel. We hebben onze hulp aangeboden en die is geaccepteerd." En mede dankzij Irmy krijgt Laren een 'pratende' pinautomaat. Ondertussen heeft ook Democratisch Alternatief Blaricum (DAB) contact met haar gezocht; begin januari heeft ze een gesprek met Rob Bruintjes en Ramona Beemmsterboer-van Urk Dam om hen op weg te helpen.

Eerder zei Irmy al dat het niet de bedoeling is dat mensen een hekel krijgen aan het Toegankelijkheidsteam. "Wat wij willen is begrip en het algemeen belang geldt. Onze dorpsgenoten hebben gewoon niet in de gaten wat een geblokkeerde stoep voor obstakels oplevert voor met name mensen met een beperking. Zij kunnen ons helpen door de container handiger neer te zetten, overhangende takken tijdig weg te halen of de auto niet op de stoep te parkeren; het is een kleine moeite, maar het helpt enorm."

Irmy nodigt iedereen uit om eens een route mee te lopen, met of zonder simulatiebril. "En spreek me aan. Ik zie alleen maar slecht." Ook meehelpen om van Laren geen struikelblok te maken? Meldingen van obstakels - met foto en locatie - kunnen gemaild worden naar toegankelijkheidsteamlaren@gmail.com.