John Bes bouwt bij het jonge, eigenwijze en ambitieuze Almere City aan een eredivisiewaardige organisatie.
John Bes bouwt bij het jonge, eigenwijze en ambitieuze Almere City aan een eredivisiewaardige organisatie.

'Vanuit het Gooi zit je in een
half uurtje bij ons in het stadion'

'Creating history' is een gevleugelde kreet bij Almere City. De jongste betaaldvoetbalclub bouwt eigenwijs aan een ambitieuze toe- komst. Onder leiding van Bussumer John Bes.

BUSSUM Het ambitieuze Almere City FC wint steeds meer terrein. Nu zijn het nog vooral de voetbalfans uit Almere die getuige zijn van de opmars, maar de club uit de Keuken Kampioen Divisie hoopt snel ook voetbalfans uit Gooi en Vechtstreek aan zich te binden. Directeur John Bes woont in Bussum en weet: "In minder dan een half uur zit je in ons stadion."

Het scheelde een halve meter of Almere City had dit seizoen in de eredivisie gespeeld. In de slotminuut van de zinderende finale van de play-offs tegen De Graafschap spatte de droom uiteen op de doellijn in Doetinchem. Het maakte wel duidelijk dat de opmars van de club werkelijkheid is. "Voorheen keken mensen mij meewarig aan als ik zei dat we met Almere City naar de eredivisie willen. Je zag ze kijken: hoe dan? Sinds die play-offs hoef ik dat niet meer uit te leggen."

John Bes, een hart vol passie en een hoofd vol visie. Hij zit midden in het uitvoeren van zijn vijfjarenplan dat de jongste betaaldvoetbalclub van Nederland de basis moet opleveren structureel in de eredivisie te spelen. Gedecideerd zet hij uiteen hoe hij de organisatie van de club heeft neergezet in 14 kritische onderdelen (KPI's) die allemaal beter moeten scoren dan het jaar ervoor. Elk onderdeel wordt maandelijks gemonitord op een scherm, het clubdashboard. Groen is groei, rood betekent dat er een tandje bij moet. Van het eerste elftal tot het socialmediabereik en van de businessclub tot maatschappelijke projecten waarmee vorig seizoen 2800 Almeerders uit kwetsbare groepen een groot plezier werd gedaan. "Het is voor ons belangrijk om lokaal en regionaal draagvlak te hebben." Opvallend: voetbal speelt een bescheiden rol in zijn verhaal. "Wat er binnen de lijnen gebeurt bepaalt het tempo, maar niet de richting", legt Bes uit. Het draait vooral om jong, ambitieus en eigenwijs, de kernwaarden van de club.

Geschiedenis schrijven

Het bevalt de Bussumer goed in de voetballerij. "Hier komt alles samen wat ik leuk vind. Ondernemerschap, voetbal, een club die vooruit kan en wil, een geweldig team van medewerkers. En natuurlijk die wedstrijd. Die is magisch. Iedere week weer. Met een uitslag die - of je wil of niet - toch van invloed is op de beslissingen die je neemt." Desondanks blijft het clubbestuur na de recente reeks slechte resultaten pal achter de ambitie staan: stap voor stap doorgroeien, elk meetmoment beter zijn dan het vorige. Het publiek pikt dat op: een uitverkocht huis is dit seizoen geen uitzondering meer. "Twaalfhonderd seizoenkaarthouders op een stad van 200.000 inwoners is nog niet veel. Maar het is wel een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dat kan niemand ons nazeggen. Onze huidige fans zijn onze grootste ambassadeurs. Zij voelen dat we hier geschiedenis aan het schrijven zijn."

Almere City staat op het punt om het huidige Yanmar Stadion flink uit te breiden. De capaciteit neemt daarmee toe van 3.000 naar bijna 5.000 plekken. Bes: "Dat is meer dan bijvoorbeeld Excelsior. Alle faciliteiten worden nieuw of vernieuwd. De kans dat we volgend jaar zomer aan het verbouwen zijn, is heel erg groot. Het nieuwe stadion is gekoppeld aan de doelstelling om in de eredivisie te spelen. Met de missie dat het ook dan vol zit. En als het nodig is, kunnen we het stadion daarna verder uitbouwen." Probleem is wel dat Almere City in het verzorgingsgebied van Ajax opereert. Bes: "Je kunt tien verschillende artiesten goed vinden, maar van een voetbalclub past er meestal maar eentje in je hart. Dat is de achterstand van Almere City. Volwassenen hebben meestal al een club in het hart. Wij moeten het echt hebben van de kinderen en jongvolwassenen. Bij andere clubs gaat de clubliefde van ouder op kind. Bij ons zijn het de kinderen die hun vader en moeder mee naar het stadion brengen."

'Ook in Bussum wordt er over Almere City gesproken'

Tegen Gooise clubs

Daarbij richt de club zich niet alleen op Almere. Dit seizoen is Lelystad daarbij gekomen, de volgende stap is heel Flevoland. In 2020 komt de focus op het Gooi erbij. "Dan gaan we bijvoorbeeld tegen Gooise clubs oefenwedstrijden spelen. Ik woon zelf in Bussum en ik hoor dat er bij ons op het schoolplein, op de tennisbaan, bij het hockey inmiddels over Almere City wordt gesproken. Dat geeft mij een heel goed gevoel. Ik merk ook dat er al wat mensen uit Bussum naar het stadion komen - en dat is niet omdat ze mij kennen. Vanuit het Gooi ben je hier in minder dan een half uur, dus waarom zou je niet eens een keer naar een leuke wedstrijd in ons stadion komen? Ik weet zeker dat je positief wordt verrast."

"Iedereen ziet dat deze club terrein blijft winnen. Het is geweldig om daar onderdeel van te zijn. Weet je wat ons grote voordeel is? Wij hebben geen historie. Iedere club gaat prat op z'n historie, maar ik zou niet willen ruilen. Historie betekent dat je iets nastreeft dat je in het verleden al een keer hebt behaald. Voor ons is elk succes nieuw. En nieuwe successen smaken het best."