St. Vitus raam in de St. Vitus binnen de Veste (foto Wim Keet)
St. Vitus raam in de St. Vitus binnen de Veste (foto Wim Keet) Foto: Photographer: Willem M.J. Keet

Uit de historie van Bussum en het Gooi

De Historische Kring nodigt je uit

De kring heeft als doel de geschiedenis van Bussum en omgeving bekendheid te geven. Dus lid of geen lid; kom naar de lezing/presentatie over St. Vitus of wandel mee met de excursie langs de mooiste historische plekken in en rond het centrum van Hilversum.

Het verhaal van Sint-Vitus

Sint-Vitus, schutspatroon van het Gooi

In het Gooi staan vele kerken die gewijd zijn aan Sint-Vitus. In Hilversum en Naarden zelfs twee. Onze regio is niet de enige plek waar deze heilige wordt vereerd. In de hele wereld zijn niet minder dan 1300 kerken aan St. Vitus gewijd en 150 plaatsen bezitten relieken van hem.

Wie was Sint-Vitus, waaraan dankt hij zijn heiligheid en waarom wordt hij in het Gooi vereerd? Daarover vertelt de Hilversumse historicus Pieter Hoogenraad in een boeiende presentatie. Waar? In de koffiezaal van de Wilhelminakerk. Wanneer? Op donderdag 4 april 2019 om 20.00 uur. Toegang en koffie/thee gratis.

Excursie/ wandeling in Hilversum

Eeuwenlang was Hilversum een brinkdorp tussen de boekweitvelden op de zandgronden. Maar na de komst van het spoor werd het dorp, net als Bussum, ontdekt door projectontwikkelaars, ondernemers en forenzen. Villawijken verrezen en fabrieken openden hun poorten. Nog weer later werd Hilversum het centrum van de omroep. Deze wandeling onder leiding van gidsen van de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk laat u kennismaken met hoogtepunten uit de Hilversumse cultuurgeschiedenis in zowel het historische centrum als het villagebied.

De wandeling vindt plaats op dinsdag 9 april en vrijdag 12 april 2019.

Vertrek 's middags vanaf het Stationsplein (stadszijde) in Hilversum. Parkeren kan aan de overkant in de parkeergarage Silverpoint. Fietsen stallen bij het station in de rekken of in de betaalde fietsenstalling onder het station. Duur: anderhalf tot twee uur.

Van te voren opgeven is nodig! Stuur een email naar oosteromnc@gmail.com en vermeld datum van uw keuze en met hoeveel personen je wilt deelnemen. Je ontvangt een bevestigingsmail. Voor leden van de HKB is deelname gratis; niet-leden betalen € 2 (contant te voldoen). De wandeling eindigt op de Kerkbrink, waar je (voor eigen rekening) een kopje thee of koffie kunt drinken.

Wil je via een digitale Nieuwsbrief op de hoogte blijven van activiteiten en nieuwtjes over de geschiedenis van Bussum en omgeving? Stuur dan een email naar oosteromnc@gmail.com. Als u twijfelt of wij je emailadres hebben, stuur dan toch een email. Beter een keer extra dan niet.

Afbeelding
hilversum4
De Oudkatholieke St. Vituskerk in Hilversum