Marc Vos, vicevoorzitter van Hart van Laren, bij de kunstwand.
Marc Vos, vicevoorzitter van Hart van Laren, bij de kunstwand. Foto: Bob Awick

Marc Vos: 'We hebben gewoon een toptent'

Laren Het Brinkhuis is afgelopen maand voorzien van slimme ledverlichting. Voordat Bertus Hoofd, eigenaar van Schimmel Elektrotechniek, aan de slag ging, zorgde Moos Bulder (Vriend van het Brinkhuis) dat alle te vervangen lichtpunten in kaart werden gebracht.

Een helse klus, laat Hart van Laren-vicevoorzitter Marc Vos weten, maar hij is erg blij dat het huis van Laren nu verduurzaamd is en dat zal aanzienlijk gaan schelen in de energiekosten. "Alle verlichting in de zalen kan nu worden gedimd en de foyer veel sfeervoller worden gemaakt. Voorheen trokken we stekkers uit de elektrakast."
In de bibliotheek zijn sterkere lampen gekomen en bij de kunstwand is door de nieuwe lampen het schaduwrandje weg, waardoor de schilderijen en kunstwerken nog beter geëxposeerd kunnen worden. De verlichting kan door de facilitair medewerkers achter de balie bediend worden. "Het wordt aangestuurd door een domoticasysteem en kent verschillende snufjes", legt Vos uit.
Gebouw Schering & Inslag, ook in beheer van Hart van Laren, wordt deze maand onder handen genomen en is binnen twee à drie weken uitgerust met ledverlichting. De gemeente Laren betaalt deze verduurzaming à 112.500 euro.

Toename bezoekers

Overigens gaat het heel goed met het Brinkhuis, de huiskamer van Laren. De bezoekersaantallen nemen toe. "Opvallend meer zelfs. Dat zien we aan de toename van het aantal pintransacties." Mensen komen spontaan langs, drinken een kop koffie en lezen ondertussen een tijdschrift. "Studenten zijn hier ook veel, alleen gebruiken zij niks en dat is jammer. En binnenkort hebben we hier het afscheid van huisarts Wim van Dorst. Net als het vieren van kroonjaren of de vergaderingen van de buurtpreventieverenigingen horen dergelijke feestjes in het Brinkhuis thuis. We hebben gewoon een toptent." En dat met een handjevol vaste krachten en talloze hardwerkende vrijwilligers.
Naast financiële hulp van de gemeente Laren heeft Hart van Laren ook veel te danken aan de Stichting Vrienden van het Brinkhuis. Ondertussen is dit aantal uitgegroeid tot tachtig. De leden dragen jaarlijks financieel bij door ieder tussen de 50 en 100 euro over te maken. Vos: "Zij zijn onmisbaar voor ons. Eigenlijk zouden alle Laarders vriend moeten worden, want het Brinkhuis moet toch blijven?" De vrienden ondersteunen activiteiten of faciliteiten in het Brinkhuis en stellen geen budget ter beschikking aan het exploitatietekort. Vriend worden kan al voor 25 euro per jaar.

Vicevoorzitter: 'Eigenlijk zouden alle Laarders vriend moeten worden'