Huisarts Wim van Dorst en zijn echtgenote Ellen Brakel.
Huisarts Wim van Dorst en zijn echtgenote Ellen Brakel. Foto: Bob Awick

Dorpsdokter Wim van Dorst (65) met pensioen: 'Het waren 36 mooie jaren'

Huisarts Wim van Dorst (65) is sinds 1 januari jongstleden met pensioen. Hij heeft de inwoners van Laren, Blaricum en Eemnes 36 jaar mogen bijstaan.

Laren Laarder Wim van Dorst wordt volgende week 66 jaar. Hij heeft een uitstekende gezondheid, maar het werk wordt zeker zwaarder. Hij verkocht bijvoorbeeld zijn nachtdiensten de laatste jaren vaak aan jongere huisartsen.

We blikken terug met de geliefde arts, die in 1982 naar Laren kwam waar hij de praktijk overnam van dokter Maillette de Buy Wenniger. Van Dorst: "Ik heb heel veel leuke en natuurlijk ook verdrietige momenten met mijn patiënten meegemaakt. Het verdriet om een terminale patiënt is soms intens. En na het skeelerongeluk - afgelopen voorjaar mét goede afloop - ontdek je zelf hoe fragiel het leven kan zijn."

Voormalige loods

Begin jaren 80 huurde Van Dorst voor korte tijd een ruimte boven het consultatiebureau aan de Oude Kerkweg 2 en in 1985 verhuisde hij naar de praktijkruimte bij zwembad Hols aan de Oude Kerkweg 6a waar hij samenwerkte met een tandarts, een arts natuurgeneeskunde en een fysiotherapeut. Toen dat gebouw werd verkocht, duurde het drie jaar voordat hij - dank zij de inzet van voormalig burgemeester Hendriks - de voormalige loods van het loonbedrijf van Jaap Majoor achterin zijn eigen tuin mocht verbouwen tot het praktijkgebouw aan de Slangenweg 1a.

Steun en toeverlaat

Dorpsdokter Van Dorst is de laatste huisarts die nog in zijn woonplaats woont en werkt. Tot vorige week maakte hij lange weken; zo'n zeventig uur per week. Maar dankzij zijn steun en toeverlaat - echtgenote Ellen Brakel - heeft hij zich altijd helemaal kunnen richten op de medische kant, vertelt Van Dorst trots: "Want de administratie kostte wekelijks ook zo'n twintig uur."
Hele generaties heeft de huisarts voorbij zien komen. "Vooral was het leuk als je de gehele familie in de praktijk had. Ooit was er een patiëntenstop, maar familieleden bleven welkom." Met zijn inloopspreekuur (van 8.00 tot 9.00 uur en "bedoeld voor korte klachten") was hij uniek. De deur van de praktijk werd dan al om half acht geopend. "Dan ging ik terug naar binnen om te ontbijten en schoven de eerste patiënten de wachtruimte binnen. Soms waren de patiënten zo gezellig met elkaar in gesprek dat ze niet eens in de gaten hadden als ik erbij kwam zitten", lacht Van Dorst.

'Tegenwoordig bel je Symfora, maar toen deden we het zelf'

Hoogte- en dieptepunten

In zijn lange carrière waren er hoogte- en dieptepunten. Van Dorst was nog maar kort praktiserend huisarts toen hij als gemeentelijk lijkschouwer de slachtoffers van de brand in De Stichtse Hof moest identificeren. Bij deze gruwelijke brand (1982) kwamen drie verpleegsters om het leven. "Dat doet je veel, en pastoor Vriend en ik hadden veel steun aan elkaar."

Er waren ook hilarische momenten. Zo moest de huisarts eens een patiënte uit zijn haag trekken, die alleen door dokter Van Dorst 'gered' wilde worden. Uiteindelijk werd in de woning van het gezin een kalmerende therapie toegepast door haar in bad te stoppen. "Tegenwoordig bel je Symfora, maar toen deden we het zelf met de badkuip, terwijl de kinderen elders in huis gewoon doorspeelden." Een ander moment dat in zijn geheugen gegrift staat, is de geboorte van hun eerste zoon Toon (nu 31). Brakel: "Wim had in zijn enthousiasme een geboortekaartje aan de praktijkdeur gehangen. We kregen honderden reacties en even zoveel mooie cadeaus. Zelfs een antieke commode en papstoel. Bij de geboorte van Sebastiaan (nu 29) hebben we ons angstvallig stil gehouden."

Afscheid

En nu is het tijd om afscheid te nemen. "Het waren 36 mooie jaren." Van Dorst verwacht niet in een zwart gat te vallen. "En als ik het mis, ga ik voor de praktijk op het bankje zitten." Komend jaar hoopt het doktersechtpaar de reis van hun leven te gaan maken. Nieuw-Zeeland staat namelijk al langer op de wensenlijst van Brakel, maar zo'n reis zat er gewoon niet in.

Opvolgers

Van Dorsts opvolgers zijn huisartsen Wendele Osterthun en Juul te Dorsthorst. De praktijkassistente Erika Dales ("daar heb ik altijd een heel vrolijke en zeer deskundige ondersteuning aan gehad") is al 27 jaar een vast gezicht en blijft verbonden aan de nieuwe praktijk. Deze gaat verder onder de nieuwe naam Huisartsenpraktijk Laren en wordt onderdeel van Huisartsencentrum Het Raadhuis naast de praktijken van Speelman en De Jong & Te Braak.

Voorlopig blijft de praktijk nog gevestigd aan de Slangenweg. Naar verwachting verhuist de praktijk binnen zes maanden naar Het Raadhuis dat gevestigd is op de Eemnesserweg 19.

Patiënten van dokter Van Dorst zijn zondag 13 januari vanaf 14.00 uur welkom in het Brinkhuis om hem gedag te zeggen. "De cliënten van het Papageno Huis bakken voor ons lekkere zoute en zoete koekjes", voegt Brakel daar tot slot aan toe.